Верховна Рада попередньо схвалила зменшення кількості депутатів

04.02.2020 / Новини

Верховна Рада попередньо схвалила законопроєкт про зменшення конституційного складу ВР та закріплення пропорційної виборчої системи.

«За» проголосували 236 нардепів, – повідомляє Українська правда,

Проте у фракції «Голос» законопроєкт назвали «неякісним» і вказали на численні зауваження Конституційного суду до тексту документа. На їхню думку, нардепи мають їх виправити «вже на цій сесії».

Зокрема, нардепи вказали на зауваження КС про те, що вилучення з ч.1 ст.76 положення «на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування» може надати можливість узаконити будь-які засади виборів крім тих, які зараз вказані у Конституції.

У «Слузі народу» послалися на теорію Конституційного права, відповідно до якої при населенні 37 млн громадян в Україні кількість парламентарів має становити приблизно 300, максимум 320 народних депутатів.

Зазначимо, що ініціатор проєкту – Володимир Зеленський. Президент позначив його як невідкладний.

Документ пропонує внести зміни до двох статей Конституції. У статті 76 – прописати: «Конституційний склад Верховної Ради України – триста народних депутатів України, які обираються строком на п’ять років».

У статті 77 планується норма, якою на парламентських виборах закріплюється пропорційна виборча система.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*