Верховна Рада підтримала закон про врегулювання видобутку бурштину

20.12.2019 / Новини

Верховна Рада ухвалила у другому читанні в цілому законопроєкт №2240 щодо урегулювання питання видобутку бурштину, який передбачає запровадження єдиних дозволів на розвідку з правом видобутку бурштину терміном на п’ять років на ділянки до 10 гектарів. 

Це рішення підтримали 279 народних депутатів, – інформує Економічна правда.

Відповідно до законопроєкту, початкова ціна дозволу визначатиметься з розрахунку 3 400 грн за га ділянки бурштинових надр, площа ділянки не може перевищувати 10 га.

Ці вимоги знижують “поріг входу” для видобування бурштину: взяти участь в аукціоні на купівлю дозволу зможуть не лише великий, а й середній та малий бізнеси.

Власники дозволів не потребуватимуть отримання гірничого відводу та дозволу на зняття ґрунту, що спростить і пришвидшить процедуру видобування бурштину.

Також вводиться кримінальна відповідальність за незаконне видобування бурштину та ухилення від рекультивації земель, порушених внаслідок користування надрами.

До 1 січня 2021 року забороняється експорт необробленого бурштину.

За задумом уряду, заборона на експорт необробленого бурштину повинна зменшити обсяги нелегального видобутку цього каміння.

Верховна Рада також прийняла за основу урядовий законопроект №2241 з поправками до Податкового кодексу про зниження ставки рентної плати на видобуток бурштину з 25 % до 10 %. Законопроєкт підтримали 266 народних депутатів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*