Вчені вважають, що різке пробудження не менш шкідливе, ніж недосип

12.11.2017 / Новини

Вчені з Ізраїлю стверджують, що різке пробудження після нічного сну нівелює користь здорового відпочинку. Причому, раптове переривання сну дає такі ж наслідки, як і відпочинок протягом всього 3-4 годин.

Про це пише Сегодня.

Фахівці провели експеримент, в якому брали участь 60 добровольців. Всі вони ніколи раніше не мали проблеми зі сном. Учасники перебували в звичній домашній обстановці. До їх зап’ясть були прикріплені спеціальні датчики, які визначали кількість годин сну.

В першу ніч тривалість нічного відпочинку становила норму – 8 годин. На другу ніч сон добровольців переривався дзвінком телефону через кожні 1,5 години. Після цього ще протягом 15 хвилин не дозволялося лягати в ліжко. Щоранку стан добровольців аналізувався за допомогою спеціальних анкет і низки комп’ютерних тестів.

В результаті було встановлено, що після переривчастого сну учасники експерименту погано себе почували і у них знижувалися розумові здібності. Вони не тільки були більше схильні до депресії, але і ступінь їх дезорієнтації збільшилася в 4 рази, а втома на 40%.

Медичні фахівці рекомендують на ніч встановлювати телефони на вібрацію або беззвучний режим. Також краще заводити кілька будильників з інтервалом в 5-10 хвилин. Так мозок буде знати, що його ще чекає короткий відпочинок і потім він буде готовий до активного дня.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*