Вчені розробили систему, яка повністю незрячим людям відновлює зір

20.09.2020 / Новини

Вчені з Університету Монаша в Австралії розробили систему біонічного зору Gennaris, здатну відновити зір у повністю сліпих людей.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на Daily Mail.

Учені пояснили, для того, щоб відновити зір, людям імплантують “біонічне око”. Камера, вмонтована в нього, буде передавати сигнали в мікропроцесор, а той відправлятиме отримане зображення безпосередньо в мозок.

Система біонічного зору Gennaris здатна обходити пошкоджені зорові нерви, які блокують сигнали, що посилаються від сітківки до “центру зору” мозку. Учені розпочали роботу над Gennaris 10 років тому. Дослідження вони проводили на вівцях. Стимуляція проводилася за допомогою семи активних пристроїв протягом дев’яти місяців. Експеримент виявився успішним та не призвів до негативних наслідків. Тепер дослідники хочуть імплантувати “біонічне око” людині.

“Наш дизайн створює візуальний візерунок з комбінацій до 172 світлових плям (фосфенів), які надають людині інформацію, що дозволяє орієнтуватися в приміщенні і на відкритому повітрі, а також розпізнавати присутність людей і предметів навколо”, – пояснив професор Лоуері.

Минулого року команда отримала 1 мільйон доларів США і згодом продовжить займатися збором грошей для свого дослідження. У разі успіху команда розробників буде прагнути створити нове комерційне підприємство, орієнтоване на серійне виробництво таких пристроїв в майбутньому. Також дослідники сподівається, що з часом система біонічного зору Gennaris буде розвиватися, аби вилікувати інші хвороби, крім сліпоти.

“Комерціалізація технології біонічного зору також добре поєднується з нашими планами щодо вивчення подальших застосувань за межами зору та пошкодження спинного мозку, таких як помірність епілепсії та депресії, протезування під контролем мозку та відновлення інших життєво важливих почуттів”, – сказав доктор Ян Вонг з Інституту біомедицини Monash Discovery.

Австралійські вчені не єдині, хто займається методами підключення мозку до комп’ютера. Нещодавно Ілон Маск працював над подібним пристроєм через свій стартап Neuralink, який він продемонстрував у серпні. Фахівці компанії успішно імплантували чіп в мозок двох свиней і потім витягли без шкоди для тварин.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*