Ванна на дереві, віз на даху, білизна в колодязі: як у Світязі щедрівники збитки робили

15.01.2020 / Новини

У Щедрий вечір ватаги молоді традиційно ходили від хати до хати з віншуваннями. У Шацькому районі тим господарям, котрі не пустили до хати щедрувальників, робили збитки.

Спогади про те, які збитки робили світязькі щедрувальники в селі, опублікувала на своїй сторінці у фейсбук Світлана Грибук-Лукашова.

Найпопулярніші капості — знімати хвіртки, обмінювати їх з сусідськими чи просто ховати в ровах.

«Якогось року приходжу на першу світязьку зупинку, щоб їхати в Шацьк на роботу. Поряд із зупинкою – велика розлога верба. Дивлюсь, а поміж гілляк «гніздо» – цинкова ванну! Новорічні бешкетники постарались. Ще памʼятаю, як вистелили чиїмись хідниками центральну вулицю Світязя, затракували воза на самісінький дах зупинки біля метеостанції. А зняті та заховані хвіртки, то вже взагалі традиція», – йдеться у дописі.

Пригадала жінка й, як колись одному дядькові причіп порубаних дров поскладали в дровітню, яка була не на видному місці. Господар подумав, що його обікрали, поки хтось із рідних не помітив, що дровітня заповнена.

“Інколи молодь, роблячи “збридності” (як казали старі люди), могла перегнули палку.  Наприклад, підперти вхідні двері, щоб неможливо було вийти з хати, повкидати в колодязь залишену на ніч попрану білизну, заткнути комина (це ще хотілося лізти вночі на дах!), щоб дим ішов на хату. Але такі злі жарти бували вкрай рідко”, – розповідає Світлана.

1 Коментар Ванна на дереві, віз на даху, білизна в колодязі: як у Світязі щедрівники збитки робили

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*