В Україні все частіше підробляють молочну продукцію

02.02.2018 / Новини

Окремі представники бізнесу випускають псевдомолочну продукцію зі 100 % присутністю жирів немолочного походження.

Про це у коментарі розповів глава правління громадської організації “Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів “Споживча довіра” Максим Гончар, – інформують Українські національні новини.

“Наша асоціація здійснює моніторинг молочних продуктів і, зокрема, вершкового масла з 2013 року. З плином часу і з введенням мораторію на перевірки бізнесу у 2014 році обсяги фальсифікації молочної продукції зростають. І якщо раніше фальсифікували вершкове масло на 20-30 %, то зараз є випадки, коли продукція на 100 % наповнена жирами немолочного походження”, – розповів він.

Експерт пояснив, що чинне законодавство України забороняє використання жирів немолочного походження у молочних продуктах. Проте це не створює перешкод для недобросовісного бізнесу – українські прилавки переповнені молочним фальсифікатом, сказав Гончар.

До того ж Україна продовжує нарощувати імпорт пальмової олії, яка є складовою багатьох молочних сумішей. А перевірити достеменний склад та якість імпортованої продукції не в змозі жодна із наявних в Україні лабораторій, –зазначив експерт.

“За деякою інформацією, до нас ввозять технічну пальмову олію, яка призначена для змащення обладнання, котре стоїть на заводах. Маємо ще й такі дані – до нас через кіпрські та інші компанії не напряму заїхало у 10 разів більше пальмової олії, аніж в Україні існує обладнання, яке потрібно змащувати. Погіршує ситуацію і той факт, що акредитовані в Україні лабораторії будь-якої форми власності не в змозі виявити, яка саме пальмова олія використовується у тих чи інших виробах. Тому економічна складова у період державного послаблення контролю у недобросовісних виробників бере гору”, – пояснив Гончар.

На сьогодні основними імпортерами української молочної продукції є Грузія, країни близького Сходу та Корея.

“Це не країни ЄС, бо аби туди поставити продукцію – потрібно отримати єврономер. Простіше кажучи – до ЄС потрібно поставляти дійсно якісну продукцію. І якщо когось зловлять на фальсифікаті – це буде великий скандал, як політичний так і економічний”, – зазначив він.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*