В Україні нічим знезаражувати питну воду

07.07.2018 / Новини

На початку наступного тижня в деяких регіонах та містах України може бути значно обмежене, а в деяких населених пунктах і повністю припинене постачання питної води. Це пов’язано з тим, що її просто немає чим знезаражувати – єдиний вітчизняний виробник рідкого хлору призупинив його виробництво.

Про припинення постачань та зупинення виробництва “Дніпроазот” повідомив у середині червня, передає ТСН.

“На підприємствах галузі водопровідно-каналізаційного господарства України виникла складна ситуація з подальшим знезараженням питної води. На деяких підприємствах галузі залишків хлору залишилося від тижня до 20 діб”, – ідеться в повідомленні “Київводоканалу”.

Про ситуацію асоціація “Укрводоканалекологія” терміново повідомила уряд та РНБО з проханням втрутитися та вирішити питання з постачанням хлору. 23 червня провели виїзне засідання в Дніпропетровській облдержадміністрації, де були начебто досягнуті домовленості з керівництвом “Дніпроазоту” щодо відновлення виробництва хлору.

“Але, на жаль, і досі “Дніпроазот” не відновив свою роботу. Залишки хлору, які були на момент його зупинки, реалізовані повністю”, – зазначили у “Київводоканалі”.

Представники галузі провели спільну нараду, аби вирішити питання з постачанням реагентів для знезараження води в системах централізованого питного водопостачання.

“В Україні є компанія, яка намагається організувати великі поставки хлору в контейнерах автомобільним транспортом, але оформлення дозвільних документів та інших процедур займає більше року. Більш того, таких спеціалізованих контейнерів недостатньо. Поставки хлору в цистернах з Європи (Румунія) дуже проблематичні. Європейські цистерни не можуть змінювати колісну базу, а також повинні бути сертифіковані на території Україні. В цистернах хлор отримують Київ, Харків, Кривий Ріг, Маріуполь та інші міста. Отже, іншої альтернативи на сьогодні, ніж вирішення питання із термінового запуску виробництва, немає”, – наголосили у “Київводоканалі”.

Раніше голова правління “Дніпроазоту” Сергій Сідоров пояснив, що виробництво рідкого хлору призупинили вимушено.

“Що змусило нас підписати наказ про простій підприємства? Над цим питанням ми думали і робили різні варіанти розрахунків за сьогоднішньою ціною на газ, яка декларується сьогоднішніми постачальниками газу, – у нас немає можливості працювати. В цілому, підвищення ціни на газ, загальна ситуація на ринку мінеральних добрив призвели нас до висновку, що “Дніпроазот” буде зазнавати значних збитків. Для мінімізації витрат, для можливості знайти вихід з ситуації, що склалася, і створений такий наказ. Надалі, у міру того, як буде розвиватися кон’юнктура ринку міндобрив, ситуація на ринку газу, ми будемо ухвалювати відповідні рішення. Наказ, що вийшов, – це крайній, надзвичайний захід, це дуже важке рішення для колективу”, – сказав Сідоров.

У “Дніпроазоті” розуміють усю складність ситуації із знезараженням питної води.

“Сьогодні наше підприємство є єдиним в Україні виробником хлору, який є дезінфектантом питної води. Наш хлор закуповують практично всі міськводоканали України. Крім того, ми виробляємо спектр дезінфікуючих засобів на основі хлору, в тому числі гіпохлорит натрію. І, звичайно, зупинка “Дніпроазоту” загрожує негативними наслідками в цьому плані. Хлорне виробництво ми зупиняємо, оскільки його робота безпосередньо пов’язана з функціонуванням основних виробництв – аміаку і карбаміду, тобто неможливість роботи цих цехів тягне за собою зупинку хлорного виробництва. Сировина, що необхідна для виробництва хлору, зокрема CO2, виробляється безпосередньо цехами азотної групи”, – сказав Сідоров.

Підприємство буде звертатися до різних структур, які “можуть допомогти ініціювати створення серйозної робочої групи на рівні уряду, аби розібратися в тій ситуації, що виникла зараз, і спробувати знайти вихід з глобальної проблеми, яка стосується, по суті, всієї Великої хімії України. Промисловість, що зупиняється, – це негативний фактор, і вихід повинен бути обов’язково знайдений, у нас достатньо сфер, здатних вплинути на ситуацію, намітити заходи, що забезпечують позитивні результати”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*