В Україні набув чинності закон про валюту

07.02.2019 / Новини

У четвер, 7 лютого, в Україні почав діяти закон про валюту і валютні операції, який значно скоротить нагляд НБУ у сфері валютних операцій.

У Нацбанку заявили, що з набуттям чинності нового закону буде змінена сама філософія, оскільки буде введений принцип, який проголошує, що все, що не заборонено прямо, дозволено, – пише Кореспондент.

“На зміну тотального контролю кожної валютної операції у нас прийде так званий ризик-орієнтований валютний нагляд. Ми ввели також поняття незначних валютних операцій – це операції, які менше суми фінансового моніторингу, це менше 150 тисяч гривень. Валютний нагляд за цими операціями не відбуватиметься”, – сказав заступник глави НБУ Олег Чурій під час прес-брифінгу напередодні набуття чинності закону.

Чурій наголосив, що для бізнесу збільшується термін розрахунків за експортно-імпортними операціями з шести місяців до одного року, а також повністю скасовуються санкції в разі порушення термінів розрахунків.

Законом визначено, що про валютні операції потрібно повідомляти Нацбанк. Як саме – визначить сам регулятор.

Визначено, що Нацбанк і Державна фіскальна служба здійснюють валютний нагляд з урахуванням ризик-орієнтованого підходу, не втручаючись в операції і діяльність організацій, які їх проводять. Як саме будуть здійснювати нагляд, визначить НБУ. Однак відповідно до закону агенти валютного нагляду матимуть право вимагати додаткові документи про операції – і їх обов’язково потрібно буде надавати.

У разі нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення платіжного балансу України або за обставин, що загрожують стабільності фінансової системи держави, Нацбанк зможе застосувати додаткове регулювання. Зокрема, зобов’язати продавати частину надходжень у валюті або ввести ліміти на проведення окремих валютних операцій та інше.

При цьому правління Нацбанку може ввести додаткові обмеження на термін до шести місяців і продовжувати їх на термін не більше шести місяців. Максимально дозволений термін дії додаткових обмежень – 18 місяців з 24, починаючи з дня введення першого обмеження.

Новий закон скасовує дію декрету Кабміну від 19 лютого 1993 року № 15-93 “Про систему валютного регулювання і валютного контролю”. Раніше це був основний документ, який регулював операції з валютою.

Паралельно з введенням в дію цього закону Нацбанк здійснив низку валютних послаблень. Так, сьогодні в Україні дозволили онлайн-покупку валюти для фізичних осіб.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*