В Україні активно створють віруси-вимагачі

18.03.2018 / Новини

Вірус-вимагач блокує доступ до комп’ютера, а щоб його розблокувати – треба заплатити викуп.

Україна – серед лідерів щодо ураження. Кілька тисяч доларів і більше – стільки коштує безпека вашого комп’ютера на ринку Даркнету. Ціна підвищується в залежності від рівнів захисту, – інформує сайт 24.

Що таке віруси-вимагачі та як розблокувати свій комп’ютер, коли на екрані повідомлення “заблоковано до сплати штрафу”?

Перший комп’ютер у світі займав цілу кімнату. З часу його створення змінилося одне покоління людей та тисячі моделей техніки. Нині персональний комп’ютер – звична і майже необхідна річ. Саме в ньому зберігаються терабайти особистої інформації, робочих даних та банальних фото з випускного. І хакери навчились оцінювати такі дані у криптовалюті.

Вдягнений скромно – куртка та джинси, трохи знервований. Цього чоловіка звуть Геннадій Капканов і він найвідоміший кіберзлочинець в Україні. Полтавчанина підозрюють в організації величезної платформи, що сім років обкрадала людей через мережу, а також продавала віруси. Його шукали 30 країн світу, а чоловік, тим часом, жив собі у Києві.

“Орендував квартиру в місті Києві, де ми ввечері провели обшук, де було знайдено ноутбук, яким він користувався, додаткові банківські картки, чорнові записи, а також підробні паспорт та ідентифікаційний код”, – коментував керівник Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Демедюк.

І таке кіберугрупування в Україні не одне. Деякі мають таку репутацію, що бізнес погоджується платити – бо це дешевше, ніж все відновлювати. Весь світ запам’ятав масову атаку вірусу Петя. Це також різновид вірусу-вимагача, однак там від початку прописали, що дані відновити не можна. Його розпаковував завантажений з інтернету файл. Найчастіше ж документи шифрують так, що є зворотній код, за нього і вимагають платити.

Поштове вкладення – це може бути посилання, яку вам надіслали в соцмережах. Усе відбувається буквально в лічені секунди після того, як активізувалося так зване шкідливе завантаження,- резюмував консультант з кібербезпеки Єгор Папишев.

Віруси, які можуть вбити будь-яку систему безпеки. У даркнеті їх теж можна придбати, щоправда, цю інформацію знайти складніше, так просто її не погуглиш. Хакерів шукають за особистими рекомендаціями. В якій країні хакерів більше – підрахувати складно, кажуть в департаменті кіберполіції.

“Декілька років тому відбулося гучне затримання, коли на території України працював хакер з Німеччини”, – зазначив заступник управління Департаменту кіберполіції Нацполіції України Олександр Паламарчук.

Та якщо порахувати так званих “чорних хакерів” не вдасться, то “білих” – можна. Їх на всю Україну – 20, вони допомагають оперативниками боротися із кіберзлочинцями. Але захистити себе можна. По-перше, не варто завантажувати файли з неперевірених сайтів. Сигнал про небезпеку – зелений замочок в кутку. А також бажано встановлювати лише ліцензійні програми.

Відловлювати такі віруси в мережі взялися і на державному рівні. Цього року набуває чинності закон про кібербезпеку. Аби контролювати безпеку мережі, створили кіберцентри у майже кожному державному відомстві.

Там готові співпрацювати із приватними клієнтами – перевіряти захист та попереджати про можливі загрози. Однак за безпеку персонального комп’ютера перш за все відповідальний власник.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*