В Україні змінять правила продажу алкоголю в магазинах

26.09.2019 / Новини

Уряд пішов на зустріч підприємцям і вирішив повністю скасувати правила, що регламентують торгівлю алкогольними напоями в роздрібних магазинах, ресторанах.

25 вересня на сайті Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови, який повністю скасовує відповідний документ Кабміну, датований ще 1996 роком. А заодно й інші рішення, якими уряд вносив зміни у встановлені правила, пише ubr.ua.

Як тільки документ ухвалять на засіданні уряду, торговці більше не повинні будуть дотримуватися «Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями».

Однак це не означає, що продавати спиртне можна буде де завгодно і кому завгодно. Чиновники запевняють: виписаних в профільному законі, а також інших нормативних актах положень з головою вистачить для регулювання ринку. Більш того, багато вимог, викладені в правилах, так чи інакше дублюються іншими документами. А деякі просто втратили актуальність.

Наприклад, вимога до мінімальної площі магазину, яка претендує на отримання алкогольної ліцензії (не менше 20 кв. м), виписано і у законі, що регулює виробництво та обіг спиртного, і в кабмінівських правилах.

В останніх, крім того, є норма, яка зобов’язує підприємців відображати в своїх документах номери сертифікатів партії напоїв, що надійшли у продаж. При тому, що сама сертифікація спиртного була скасована в 2015 році.

У пояснювальній записці до проекту постанови, яка, до речі, сильно нагадує текст звернення Європейської бізнес-асоціації (на початку року її представники попросили Кабмін скасувати ті самі правила), також вказується, що існуючі норми даремно зобов’язують рестораторів погоджувати калькуляційні картки коктейлів з санепідемслужбою. А торгувати спиртним у магазинах можуть лише висококваліфіковані фахівці, що володіють знаннями правил роботи РРО, пожежної безпеки і т. д.

У зв’язку з відміною правил, продавці більше не повинні будуть дбати про те, щоб на етикетках з алкоголем вказувалася вся необхідна споживачеві інформація, включаючи країну походження, вміст спирту і пр. Правда, кажуть в Мінекономрозвитку, для цього досить і закону «Про захист прав споживачів».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*