В Україні запустили онлайн-аукціони з продажу деревини

04.02.2020 / Новини

В Україні розпочався експериментальний проєкт реалізації деревини через онлайн-аукціони.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на пресслужбу Державного агентства лісових ресурсів України.

За наявною інформацією, експеримент з продажу необробленої деревини триватиме від 1 лютого поточного року до 1 березня 2021 року. Його ініціатором є Мінекоенерго, належне проведення санкціоноване постановою Кабінету міністрів від 4 грудня 2019 року.

Вирубок у лісі на Закарпатті ще не знайшли, але вже заарештували кілька сотень кубів смереки, начебто краденої в Брустурянському лісгоспі. Там на хабарі в понад 125 тисяч гривень затримали майстра лісу і провели десятки обшуків. Однак, підприємці повстали на захист лісгоспу.

«До цього часу підприємства Держлісагентства повністю працювали в системі електронного обліку деревини і виставляли більше половини всієї деревини на е-аукціони, на відміну від інших лісокористувачів, які все продавали за так званими «прямими договорами».

При цьому, ціноутворення на таку деревинну було незрозумілим, а держава взагалі не розуміла скільки деревини реалізовувалось іншими користувачами. Ця постанова має змінити стан справ та забезпечити прозорість ринку деревини та справедливе ціноутворення», – пояснив логіку ініціативи керівник Держлісагентства Андрій Заблоцький.

За його словами, користувачі мають самі визначитися з електронними майданчиками, через котрі реалізовуватимуть деревину. Заблоцький уже провів зустріч з представниками асоціацій деревообробних підприємств із цього приводу.

 

«Дія експериментального проекту не поширюється на реалізацію необробленої деревини: для задоволення потреб національної безпеки та оборони, подолання наслідків надзвичайних ситуацій, стихійних лих; відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі»; для задоволення потреб бюджетних установ та населення на опалення; використання якої передбачено колективними договорами постійних лісокористувачів; для потреб індивідуального будівництва і ремонту будівель (для фізичних осіб)», – наголосили у пресслужбі державної установи.

Минулого місяця прем’єр-міністр України Олексій Гончарук під час наради з представниками територіальних органів Держлісагентства доручив відсторонити керівника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мургу від посади на час проведення аудиту.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*