В Україні запустили кампанію з вакцинації від дифтерії та правця

30.07.2019 / Новини

Міністерство охорони здоров’я 29-го липня запустило в Україні кампанію з вакцинації від дифтерії та правця.

Першими зробили щеплення очільниця МОЗ Уляна Супрун та директор Центр громадського здоров’я України Володимир Курпіта. До них приєднався письменник Сергій Жадан – він зробив щеплення від кору – йдеться на сторінці урядовиці у фейсбуці.

“Дифтерія — дуже небезпечна хвороба. Вона навіть страшніша за кір, бо смертність набагато вища. За статистикою, з тисячі хворих помирає від 50 до 100 людей. Захищені ті, хто вакциновані”, – написала Супрун.

Вона зазначила, що в Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 70% дітей, дорослих — ще менше. За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху дифтерії.

Як пояснила очільниця МОЗ, є дві основні причини такого падіння рівня вакцинації в Україні. Перша — масштабна антивакцинаторська кампанія, зокрема з боку Росії. Друга виникла через те, що поставки вакцин стали нерегулярними та почався безлад у закупівлях.

Водночас щеплення від дифтерії мають отримувати всі — і діти, і дорослі протягом усього життя, кожні 10 років.

Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП, наступну у 16 років — АДП-М.

Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років. Тобто якщо останнє щеплення проти дифтерії отримано в 16 років, наступне потрібно зробити у 26. І так далі кожні десять років.

Якщо ви вже дорослі, але не були раніше вакциновані або у вас немає записів про відповідні щеплення — для захисту від дифтерії та правця необхідна триразова вакцинація АДП-М. Між першим і другим щепленнями інтервал має бути не менше 30 днів та шість місяців між другим і третім щепленнями.

Супрун наголосила, що наразі в усіх областях України є якісна та безпечна вакцина у достатній кількості. Зробити щеплення усі можуть безоплатно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Урядовиця закликала пацієнтів, які не впевнені, коли востаннє робили щеплення проти дифтерії та правця, перевірити записи та запланувати візит до свого лікаря. У разі пропуску щеплення — вакцинуватися. Також вона закликала зберігати карту щеплень свою та своїх дітей, аби знати, від яких хвороби вже є захист.

Своєю чергою сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів вона закликала простежити, щоби пацієнти, які підписали декларацію, мали необхідні щеплення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*