В Україні планують дозволити змінювати по батькові і навіть брати по матері

05.02.2020 / Новини

В Україні планують дозволити змінювати по батькові і брати навіть по матері. У багатьох країнах прив’язку до одного з батьків не використовують.

Депутати кажуть, що така норма застаріла і підготували відповідний законопроєкт, повідомляє ТСН.

Наталя Гарнага народилася Володимирівною, а стала Юріївною. Саме цим вона створила прецедент у Європейському суді та українському законодавстві. Десять років через суди жінка домагалася зміни по батькові. Коли їй було 12 років, то тато пішов із родини. Відтоді щоразу чути Наталя Володимирівна, каже, було нестерпно.

Коли в неї з’явився вітчим та зведений брат Еліас щоразу доводилося пояснювати складну сімейну історію. «Були курйози. Ми працюємо разом, а люди не розуміли – які ж у нас родинні стосунки. Ми розповідали, пояснювали, але це було незручно», – розповів брат жінки Еліас Гарнага.

Тоді жінка й вирішила стати Юріївною. Від 2004 року в Цивільному кодексі прибрали норму про можливість самостійно без особливих причин змінювати по батькові. Наталя пройшла шлях від районного суду до Європейського суду з прав людини. Там справу розглядали шість років. Таку, у 45 років вона отримала нове свідоцтво про народження та паспорт.

Щоб уникнути таких складнощів, які пройшла Наталя, в Україні хочуть дозволити з 16 років самостійно обирати собі по батькові. Депутати вже передали відповідний законопроєкт на розгляд до комітету Верховної ради.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*