В Україні навчальні заклади будуть об’єднувати в освітні округи

20.06.2019 / Новини

Місцева влада сіл, селищ, районів та об’єднаних територіальних громад зможе об’єднуватись для створення освітніх округів у межах одного або кількох регіонів. Відповідна норма передбачена Положенням про освітній округ та опорний заклад.

Про це повідомляє Освіта.ua.

До освітніх округів зможуть входити опорні школи, заклади позашкільної освіти, культури та спорту.

«У документі ми приділили велику увагу питанню опорних шкіл – виписали процедуру конкурсу на отримання такого статусу, мінімальну кількість учнів, структуру навчального процесу. Наразі, за оперативними даними, в Україні налічується 785 опорних шкіл та 1272 їхніх філій. Можливість для утворення освітніх округів має стимулювати владу на місцях уважніше ставитись до мережі освітніх закладів та ефективно витрачати кошти на їх утримання», – зазначає міністр освіти Лілія Гриневич.

За новим Положенням, кількість учнів в опорних школах має становити не менше 200 осіб.

«Тобто заклад, до якого вкладатимуть ресурси з кількох регіональних та державного бюджету, має охоплювати якісною освітою якнайбільше дітей», – повідомляють у Міністерстві освіти.

До складу освітнього округу можуть входити інклюзивно-ресурсні центри та міжшкільні ресурсні центри.

Передбачається, що облаштування опорної школи має відбуватись за принципами Нового освітнього простору, відповідні методичні рекомендації вже затверджені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Однак під час конкурсу засновники мають враховувати фактичну матеріально-технічну базу закладу, можливості для навчання дітей з особливими освітніми потребами, енергоефективність будівлі тощо.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*