В Угорщині назвали Україні умови щодо нового закону про освіту

25.01.2018 / Новини

Очільник міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто наголосив, що офіційному Будапешту Україна має надати гарантії щодо узгодження нового закону про освіту з угорською нацменшиною на Закарпатті.

За його словами, лише після цього можна вводити у дію цей документ.

Відповідне повідомлення з’явилося на офіційному сайті уряду Угорщини.

“Україна не повинна вводити в дію освітній закон, який вона попередньо не погодила з представниками угорської нацменшини. Нам мало обіцянок, нам потрібні юридичні гарантії”, – зазначив політик.

За його словами, український уряд повинен ухвалити таке рішення, яке б давало гарантії того, цей закон не вступить у силу, допоки не буде проведено відповідні консультації з угорцями.

Водночас він додав, що о це питання не є суто справою України та Угорщини, бо з ухваленням відповідного закону Київ, на його думку, порушив одну з міжнародних норм про захист нацменшин.

Угорщина очікує, що Україна змінить частину Закону про освіту щодо меншин відповідно до міжнародного права та рішення Венеціанської комісії, тобто проведе справжні консультації з закарпатською спільнотою щодо їхніх очікувань. За відсутності юридичних гарантій Угорщина залишає за собою право блокувати всі міжнародні ініціативи України в рамках ЄС і НАТО,– зауважив політик.

Також Сійярто наголосив, що США також є зацікавленими у вирішенні цього “геополітичного” питання.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*