В облраді шукають шляхи врегулювання конфлікту між прикордонниками та жителями Рівненської ОТГ

04.03.2020 / Новини

До депутата обласної ради Юрія Гупала звернувся депутат Рівненської сільської ради Іван Вознюк з проханням посприяти у врегулюванні кофлікту, який вчергове виник між прикордонниками та мешканцями села Гуща на Любомльщині.

Сільський депутат переконує, що його позиція збігається з баченням більшості громади Рівненської ОТГ. Про це повідомляють на сайті Волинської обласної ради.

ДЕТАЛЬНО ПРО КОНФЛІКТ: На Любомльщині у прикордонній зоні під звуки пострілів затримали молодиків: місцеві жителі зібралися на мітинг

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йшли рибалити без знарядь рибальства: у Держприкордонслужбі прокоментували стрілянину на кордоні біля Гущі

З ініціативи Юрія Гупала питання розглядала постійна комісія обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій, на засіданні якої було зачитане звернення Івана Вознюка.

Зі слів, депутата сільради, 28 лютого трьох молодих мешканців села Гуща затримали прикордонники в районі лінії прикордонних інженерних споруджень. Затриманим погрожували зброєю та склали протокол про порушення прикордонного режиму. На захист молодих хлопців стала група жителів Гущі, які прибули на місце інциденту.

Свою версію цієї ситуації озвучив і перший заступник начальника Луцького прикордонного загону, начальник штабу Руслан Явтушинський, який також був запрошений на засідання.

Він стверджує, що хлопці, яких затримали прикордонники, не змогли пояснити причини свого візиту до прикордонної зони: «Вони сказали, що йдуть ловити рибу, але, насправді, не мали ніяких засобів для цього заняття. Затримані громадяни неодноразово потрапляли в поле зору прикордонників, як порушники прикордонного режиму». Він переконує, що ці молоді хлопці раніше знаходилися в прикордонній зоні, аби інформувати людей, які займаються контрабандою тютюнових виробів, про переміщення прикордонного наряду. «Це – своєрідні «фішкарі», – резюмував Руслан Явтушинський.

Він не заперечує, що при затриманні хлопців, прикордонники здійснили один вистріл вгору, але запевняє, що, при цьому, не було порушень Інструкції. Про застосування зброї було повідомлено в СБУ та інші компетентні інстанції. Триває службове розслідування.

Руслан Явтушинський також розповів, що на місце інциденту прибуло 20 місцевих жителів, як поводилися неадекватно та провокували прикордонників.

Вислухавши обидві сторони конфлікту, депутати ще раз наголосили на актуальності звернення обласної ради до Президента України Володимира Зеленського щодо забезпечення безперешкодного доступу жителів прикордонних районів за лінію прикордонних інженерних споруджень, яке було прийняте на минулій сесії.

Таке звернення обласна рада приймає вдруге за нинішню каденцію. Про це облраду просили громади сіл, як не можуть знайти порозуміння з Прикордонною службою.

Відповідно до цього документу, на прикордонних територіях встановлений особливий режим, згідно з яким у прикордонній зоні можуть перебувати громадяни з перепустками.

Депутатки Алла Лісова та Надія Ковальчук вважають, що попри бюрократичні перепони, конфліктів між прикордонниками та селянами не повинно бути та обидвом сторонам їх потрібно уникати. «Сьогодні надто складна ситуація в країні. І з такими інцидентами ми не подолаємо зовнішнього ворога, а нам треба боротися із ним, а не з бутафорним внутрішнім ворогом», – міркує Надія Ковальчук.

Голова комісії Валерій Курстак переконує, що не схвалює випадків порушення прикордонного режиму, які допускають мешканці волинського прикордоння, але й наполягає, що правила перебування місцевих мешканців у прикордонній зоні мають бути не такими жорсткими.

Руслан Явтушинський повідомив, що наразі в Держгеокадастрі виробляються документи на понад 300 ділянок. Після дотримання процедури, лінія прикордонних інженерних споруджень переміститься ближче до кордону.

Постійна комісія взяла заслухану інформацію до відома та вирішила провести виїзне засідання з участю прикордонників та представників громад прикордонних сіл, аби спільно знайти шляхи недопущення конфліктів на прикордонні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*