В ЄС визначились із долею “Північного потоку-2”

13.02.2019 / Новини

Представники Європарламенту, Ради ЄС та Єврокомісії у Страсбурзі погодили проект поправок до газової директиви ЄС. Відповідно до них, усі рішення щодо “Північного потоку-2” буде приймати Берлін, це не стосується лише тієї частини, що пролягає у територіальних водах Німеччини.

Метою поправок є вдосконалення існуючої газової директиви, йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Поправки мають забезпечити застосування принципу енергетичного законодавства до всіх газопроводів до та з третіх країн. Цей принцип передбачає доступ третіх сторін, регулювання тарифів, розділення власності та прозорість.

Це важливий крок до добре функціонуючого, прозорого та конкурентоспроможного внутрішнього газового ринку ЄС, де всі постачальники діють згідно з правилами ЄС,– йдеться у повідомленні.

В Єврокомісії наголошують, що положення газової директиви будуть застосоватися на території ЄС (суша та море – 24 канал) і забезпечуватимуть ефективний нагляд за застосуванням правил внутрішнього ринку ЄС з боку національних органів. Окрім того, нові правила підвищать конкуренцію між постачальниками газу та збільшать енергетичну безпеку в усьому ЄС.

Оновлену газову директиву мають перекласти мовами держав-членів ЄС. Після цього її мусять затвердити Європарламент і Рада ЄС, а до національного законодавства держав-членів вона повинна бути інтегрована протягом 9 місяців після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*