В Австралії масштабні лісові пожежі охопили понад тисячу кілометрів: гинуть люди та коали

09.11.2019 / Новини

В Австралії в штаті Новий Південний Уельс поблизу узбережжя тривають масштабні лісові пожежі. На 1000-кілометровому відрізку – близько 80 великих осередків вогню, якому сприяють пориви вітру та температура повітря до 35 градусів.

Є повідомлення, що в кількох місцях люди опинилися заблокованими в своїх оселях. Рятувальники не можуть до них дістатися, бо навколо вирують сильні пожежі. Про це повідомляє ТСН.

Комісар з питань пожежної служби у сільській місцевості Шейн Фіцсіммонс зазначив, що подібної масштабної ситуації з пожежами в країні ще не було.

Гасінню пожеж сприяють падіння температури, підвищення вологості та допомога вертольотів, які скидають воду. У гасінні також задіяні понад тисяча пожежників та 70 літаків. Влада констатує, що дехто з людей опинився в пастках і евакуйовуватися через охоплені вогнем території небезпечно. Тому їм радять шукати схованки, а не тікати, бо вже пізно.

Пожежі у Новому Південному Уельсі тривають уже місяць. У жовтні загинули двоє людей, намагаючись захистити свій будинок.

Рятувальники констатують, що через пожежі загинули сотні коал.

В Австралії нині – посуха. Днями пройшли незначні дощі. Проте їх недостатньо. Тож влада попереджає, що в разі відсутності опадів, масштаби пожеж лише зростатимуть. Зокрема, можлива небезпека з вогнем очікує на штати Квінсленд та Західна Австралія.

Багато населених пунктів Австралії нині окутані димом. Зокрема, минулого тижня в диму був Сідней – через пожежі в регіоні Порт-Макквері, що розташований за 380 км.

Тим часом науковці кажуть, що такі величезні пожежі є наслідком глобального потепління й відповідно зменшенням опадів. Вони констатують, що останні кілька років літо в Австралії було рекордно спекотним. Відповідно зміни клімату призвели до збільшення екстремальних спекотних подій та посилення тяжкості інших природних катастроф, зокрема посухи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*