Успішний досвід Луцька переймали жителі Прибужжя

15.09.2020 / Новини, Статті

Активні жителі Нововолинська і Володимира-Волинського, Любомля та Іванич, голови ОТГ та їхні заступники відвідали Луцьк з ініціативи народного депутата Ігоря Гузя. Усі вони вивчали досвід обласного центру, що стосується облаштування прибудинкових територій і збільшення паркомісць, встановлення індивідуальних теплових пунктів з ціллю заощадження енергоносіїв, озеленення дворів та розвиток спортивної інфраструктури.

Делегацію зустріли радник Луцького міського голови Ігор Поліщук та заступник міського голови Костянтин Петрочук. Разом вони побували у дворах на вулиці Відродження, у мікрорайоні проспекту Соборності та вулиці Ветеранів.

Як розповів Ігор Поліщук, ще кілька років тому у міськради був такий підхід, щоб по існуючих межах відновлювати асфальт у дворі. Але це показало свою неефекивність, адже вузькі проїзди, відсутність паркомісць постійно викликали обурення у місцевих жителів.

“Тепер ми взяли за правило зробити кожен двір якісно. Нехай у рік ми їх зробимо менше, але з кращим результатом. Тому активно працюємо над розширенням асфальту і збільшенням кількості місць для паркування автомобілів. Адже зараз із паркомісцями велика проблема у дворах, особливо в новобудовах. А ось тут ми бачимо, що люди ніде не запарковані на землі, на тротуарі, а лише на спеціально визначених місцях і їх вистачає.

У дворі на Відродження, 5, наприклад, також є перспективна площа для поля зі штучним покриттям. Вже зробили основу, ставитиметься огорожа і покладеться поліуретанове покриття. Також у дворах ми встановлюємо лед-освітлення на оцинкованих опорах, дитяче обладнання”.

Парламентар поцікавився, наскільки місцеві жителі задіяні у всіх подальших процесах догляду за територією, майданчиками і зеленими насадженнями, яких, до слова, у дворах стає все більше і вони приємно милують око.

“Позитив у тому, що люди доглядають за територією у своєму дворі, висаджують зелені насадження, прибирають. Бруківка виправдовує себе, асфальт – значно гірше, якщо його покласти замість бруківки. Адже є багато поворотів й існує загроза неякісного покриття. Крім того, у всіх дворах є мережі й ми розуміємо, що повністю їх замінити просто неможливо. І якщо щось станеться, доведеться знімати покриття, то бруківку зняти практичніше.

Викладаємо бруківкою не лише сам двір, а враховуємо пандоси, стежки, які ведуть до будинків і ними часто користуються місцеві жителі. Тобто, у нас комплексний підхід до всього”, – розповів Поліщук.

Він пояснив, що перед тим, як розпочинати будь-які роботи, проводиться декілька зустрічей із людьми й більшість вирішує, що і як буде змінюватися у їхньому дворі.

“Щодо зелених насаджень, то є аварійні дерева і ми їх зрізаємо. Зараз закінчується тендер на посів трави. Вартість робіт щодо облаштування всього двору, наприклад, на Відродження, де у дворі 5 будинків, – 5 млн грн”, – зауважив радник.

Цікавило представників делегації і охоплення міста об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків та встановлення індивідуальних теплових пунктів.

“У Луцьку 1700 багатоквартирних будинців і близько 700 із них охопленні ОСББ. Якщо брати місто у відсотковому відношенні щодо покриття ОСББ на кількість населення – то ми чи не перші в Україні з таким результатом. У місті діє дві програми на підтримку ОСББ. Це — співфінансування 70% з міського бюджету і 30% самими жителями.

Ресурси скеровуються на капремонти, заміну віконних блоків, встановлення ІТП, ремонт дахів. Виділяються кошти по програмі енергоефективності й на ремонт фасадів. За останніх три роки ми збільшили підтримку ОСББ з міського бюджету у 4-5 разів і сума видатків тепер щорічно становить загалом 13-14 млн грн.

Як ми не пробували змінити свідомість керівників жеків, працівників цих установ, це – неможливо. Люди, які звикли 30 років просто до відбувальщини, хамити, вони не будуть іншими. Тому, щоб зробити максимально якісним утримання будинку, прибудинкової території, треба створити ОСББ, або щоб зайшли управляючі контори, які будуть обслуговувати споживача.

Одна така компанія вже зайшла у Луцьк, працює два місяці всього, але значно менше нарікань, ніж на роботу жеків. Побачимо, як вона буде працювати”, – пояснив Ігор Поліщук.

З його слів, у Луцьку завдяки співпраці з Європейським банком реконструкції і розвитку, безплатно встановлюються індивідуальні теплові пункти. Цьогоріч їх облаштували 70, до початку опалювального сезону плануємо ще 30. Підрядник – італійська компанія, яка виграла тендер.

“Встановлені ІТП — це вже 30 % економії на опаленні. Система працює так, що маючи автоматику погодного регулювання, вона вимірює температуру на вулиці. Ми попередньо задаємо стандарт, який має бути в середині приміщення. Якщо на вулиці тепліше, вона забирає менше енергоносія.

Але немає вже такої ситуації, коли великі коливання температури і вдень просто люди відкривають вікна, бо спека. Енергоносій при цьому максимально рівномірно поступає з першого на останній поверх. Це повністю грантові кошти. 254 ІТП планується встановити загалом”, – розповів радник.

Також делегація з округу № 19 разом із нардепом відвідали спортивний майданчик у мікрорайоні проспекту Соборності та вулиці Ветеранів. Це – дванадцятий мультифункціональний майданчик у Луцьку зі штучним покриттям, який відкрили днями. Під час зустрічі представники міськради пояснили усі переваги поліуретанового покриття перед штучною травою, яку раніше використовували для покриття, а також цінність загалом майданчиків та залучення населення до активного та здорового способу життя.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*