Успіння Пресвятої Богородиці або Дожинки: у що вірили й чим займалися цього дня українці

28.08.2019 / Новини

За церковним календарем 28-го серпня справляють Успіння Пресвятої Богородиці. Інші назви свята: «Успіння», «Велика пречиста», «Спожинки», «Дожинки».

До середини серпня за старим стилем закінчувалася жнива хлібів, звідси і пішла назва свята.

У наших предків Богородиця асоціювалася з прадавнім божеством – Матір’ю Землею. Саме вона була сьогодні іменинницею, тому і заборони на роботу не було. Але намагалися не втикати в неї кілки і лопати.

Після Вознесіння Ісуса Марія продовжила жити, але одного разу, коли вона молилася, до неї з’явився архангел Гавриїл і сказав, що через 3 дні, вона зустрінеться з сином. Так і сталося. Багато апостолів зібралися, щоб попрощатися з нею, вони і здійснили поховання. Але Хома не встиг попрощатися з Марією, і апостоли відкрили для нього її гробницю. Однак тіла там не виявилося, тільки похоронний одяг, з якого йшли пахощі. Сама Марія в той же день з’явилася їм з ангелами і сказала: «Радуйтеся, бо я з вами по всі дні».

Чого не можна робити на Успіння 28 серпня

Не можна встромляти гострі предмети в землю – буде поганий урожай. Якщо упустите хоча б маленький шматочок освяченого хліба, то можете сильно занедужати.

Не сваріться сьогодні, інакше маленьке непорозуміння стане серйозним скандалом. Якщо у цей день дружина суперечить чоловікові, то він зрадить. Не варто ходити босоніж по траві – заразитеся різними болячками, а роса – сльози Богоматері, великий гріх топтати їх.

Якщо взуття натре вам мозоль, то ваше життя буде важкоим, вибирайте більш зручне взуття. Якщо ви хочете знайти свою половинку, але не встигли до цього дня, то будете самотньою до самої весни. А ось якщо закінчите якесь важливе діло, то це обіцяє вам успіх і прибуток.

Приказки і прикмети

  • Якщо вранці немає заморозків – їх не буде ще два тижні.
  • Якщо погода 28 серпня стоїть гарна – друга половина вересня буде непогожою.
  • Веселка в ці дні означає довгу теплу осінь.
  • Багато павутини, значить зима буде холодна.
  • Успіння проводжай, осінь зустрічай.
  • На Успіння огірки солити, на Сергія (8 жовтня) капусту рубати.
  • Молоде бабине літо починається, а сонце засипається.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*