Верховна Рада може узаконити платні медичні послуги

24.04.2016 / Новини

У Верховній Раді готуються прийняти законопроект №4456, який, фактично, узаконить платні послуги в медицині. Причому, як кажуть у профільному комітеті, у нього дуже великі шанси бути прийнятим.

Про це пише Finance.ua.

Згідно із законопроектом, безкоштовною залишиться лише екстрена та первинна медична допомога (послуги швидкої та обслуговування в поліклініці), а вторинна і третинна (лікування в лікарнях і наукових інститутах) офіційно стане платним, в залежності від можливостей бюджету.

«Сьогодні бюджет покриває лише 40% потреб медицини, інші 60% оплачують громадяни. Ми чесно скажемо людям: бюджет може покрити абсолютно чіткий перелік процедур, а інші послуги будуть платні. А не так, як зараз, що платно все – і ліжко, і бинти. Наступним кроком буде введення страховки, яка покриє ці платні послуги», – говорить нардеп, екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

Перелік платних послуг щорічно буде визначати Кабмін, виходячи з можливостей бюджету.

«Розцінки будуть єдиними у всіх медустановах. Вони будуть нижче, ніж в приватних клініках. Наприклад, якщо процедура МРТ там коштує 1000 грн, то в держлікарнях буде 500. У пацієнтів буде вибір, це змусить клініки знизити ціни», – додав Олег Мусій.

У Раді кажуть – якщо цей закон приймуть, на його впровадження знадобиться 1,5-2 роки – швидше Мінекономіки і МОЗ не встигнуть узгодити перелік усіх послуг.

Нагадаємо, вчора ж Рада в першому читанні схвалила закон, за яким усіх головних лікарів обиратимуть на п’ять років. А фінансуватися медустанови зможуть не тільки за рахунок бюджету, страховок, благодійних внесків, але і за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*