Уряд призначив “ексрегіонала” тимчасовим очільником Міносвіти

25.06.2020 / Новини

Уряд призначив “ексрегіонала” і ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти та науки та виконувачем обов’язків міністра освіти і науки України.

Відповідне подання зачитав на засіданні уряду 25 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль, – пише Суспільне.

Хто рекомендував Шкарлета

10 червня президент Володимир Зеленський зустрівся зі Шкарлетом у ході візиту до Чернігівського національного технологічного університету. 17 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль зареєстрував у Раді відповідний проєкт постанови.

Депутат від Слуги народу Роман Грищук розповів, що 16 червня Шкарлет був на засіданні їхньої фракції. Він заявив, що деякі її члени не підтримують це призначення, однак інших претендентів немає. Крім того, Зеленський закликав підтримати кандидатуру Шкарлета на тому ж засіданні. Раніше президент заявляв, що в Україні “кадровий голод”.

Водночас, як повідомила депутатка від фракції Голос і секретарка комітету Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа, профільний комітет не рекомендував парламенту призначати Шкарлета очільником МОН.

“Профільний комітет не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета на міністра освіти”, — заявила вона журналістам після засідання комітету 18 червня.

Хто такий новий очільник МОН

Шкарлет народився в 1972 році в Узбекистані. Обіймає посаду ректора Національного університету “Чернігівська політехніка” з 2010 року. На час призначення був наймолодшим ректором України. Є економістом, професором і має ступень доктора економічних наук.

З липня 2001 року був ректором Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая, а з вересня 2006 — професором кафедри менеджменту того ж навчального закладу.

Шкарлет балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів, заявляв, що підтримував експрезидента-втікача Віктора Януковича на виборах 2004 року і “поділяє погляди і принципи цієї партії”.

У 2013 році Янукович своїм указом присвоїв пану Шкарлету почесне звання “Заслужений діяч науки і техніки України” за “вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю”. Нагороду йому вручав Табачник, радником якого був Шкарлет. Табачник відомий своїми українофобськими та проросійськими поглядами, відкрито виступав проти Революції Гідності 2013-14 років і знаходиться у всеукраїнському розшуку з липня 2015 року. З 2014 року переховується від українських правоохоронців у Росії.

У 2015 році Шкарлет балотувався до Чернігівської обласної ради 7-го скликання від Блоку Петра Порошенка.

Що задекларував

Згідно з даними в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, Шкарлет як кандидат на посаду очільника МОН задекларував 42,8 тисячі гривень середньої щомісячної зарплати, 70 тисяч гривень і 30 тисяч доларів готівки. На основному місці роботи Шкарлет заробив 509,6 тисяч гривень.

У володінні нового міністра є дві автівки Toyota Land Cruiser 2011 року і Mitsubishi Pajero 2013-го. На його дружину записана Ford Kuga Titanium 2012-го року, квартира в Чернігові (76,9 м²), 15 тисяч гривень і 32 тисячі доларів.

Обвинувачення в плагіаті

4 червня ексочільниця МОН Ганна Новосад в Facebook звинуватила Шкарлета в плагіаті наукових робіт, додавши до допису посилання на три статті нового міністра, в яких нібито є плагіат.

“Я особисто не маю нічого проти пошуку майбутнього міністра освіти і науки серед ректорів, проректорів чи інших університетських управлінців. Також вважаю плюсом наявність наукового ступеня. Точно знаю багатьох класних, професійних та доброчесних управлінців серед ректорів, проректорів, деканів. Але вважаю гігантською репутаційною втратою і показовою зневагою до всіх, не лише до освітньої спільноти, міністра, який є кандидатом чи доктором сплагіачених наук”, — написала вона.

Сам Шкарлет у 2012 році заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу. 18 червня на засіданні профільного комітету Ради Шкарлет заперечив наявність плагіату у своїх роботах.

“На сьогодні готується незалежний звіт, я висловив всі свої позиції. Я впевнено заявляю, що жодного плагіату немає”, — сказав він.

Він додав, що наразі у нього є вже чотири роботи, в яких нібито виявили плагіат, однак заявив, що жодних порушень з його боку у них немає. Зокрема Шкарлета звинувачують у запозиченні тексту монографії з наукової статті Людмили Ладушки, сам міністр це відкидає і каже, що це вона використовувала текст з його монографії 2014 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*