Уряд хоче дозволити продаж землі іноземцям

02.10.2019 / Новини

Концепція, підготовлена ​​міністром економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Тимофієм Миловановим, говорить про те, що реформа ринку землі передбачає дозвіл на придбання у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення іноземцями за певних умов.

Презентація концепції була оприлюднена народним депутатом Олександром Дубінським в своєму телеграм-каналі, передає видання «Страна».

Так, згідно з концепцією, проект закону «Про внесення змін до земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, щодо концентрації земель сільськогосподарського призначення» пропонує, що контроль за дотриманням обмежень щодо земль буде здійснювати Антимонопольний комітет України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Крім того, пропонується, що «Кабінет міністрів буде наділений повноваженнями забороняти придбання у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих ближче, ніж 30 км до державного кордону України для юридичних осіб, чий кінцевий бенефіціарний власник (контролер) є іноземцем або особою без громадянства».

Крім того, згідно з концепцією, проектом закону № 2178 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» пропонується, що покупцями земель сільськогосподарського призначення можуть бути:

  • громадяни України;
  • юридичні особи України;
  • територіальні громади;
  • держава.

Також пропонується наступне обмеження концентрації земель у власності: не більше 0,5% в межах країни і 15% в межах області.

Також пропонується внесення змін до закону України «Про санкції» для можливості РНБО обмежувати придбання земель особами, пов’язаними з державою-агресором РФ.

Згідно з концепцією, дата вступу в силу закону посилання – 1 жовтня 2020 року.

Нардеп Дубінський також дав оцінку концепції: «Як буде влаштований ринок землі: концепція Милованова. Почав читати. Як на мене, зашквар».

Як повідомлялося, в разі прийняття відповідного закону відкриття ринку землі відбудеться 1 жовтня 2020 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*