Вівторок, 20 серпня 2019

Українців попередили про нову хвилю алергії

10.01.2019 / Новини

Якщо ви виконали всі перестороги щодо споживання корисних продуктів, намагались дотримуватись міри, але ваші свята принесли вам не лише задоволення, але й додали зайвих кілограмів, не поспішайте накидатися на тропічні фрукти, щоб прийти у форму.

Про це повідомляє УНН з посиланням на дані Європейської аероалергенної мережі.

“Якщо ви виконали всі перестороги щодо споживання корисних продуктів, намагались дотримуватись міри, але ваші свята принесли вам не лише задоволення, але й додали зайвих кілограмів, не поспішайте накидатися на тропічні фрукти, щоб прийти у форму. Окрім того, що ці фрукти – важливе джерело вітамінів під час зимового авітамінозу у холодному кліматі, вони ще й містять алергенні білки, які викликають, зокрема, й перехресні реакції із традиційними для нас продуктами та пилком”, – сказано у повідомлені.

Так, люди, чутливі до пилку берези, можуть реагувати й на яблука, груші, черешні, вишні, моркву, хурму, манго, квітки ромашки, селеру, їстівний каштан, жовте та зелене ківі, арахіс, лісові горіхи (фундук), мак, насіння коріандру та кмину, фенхель (цибулина та насіння).

Ці насіння та плоди містять гомологи (схожі за будовою білки) основного алергену пилку берези Bet v1. Гомологи Bet v1 також присутні в сливі, персику, абрикосі, нектарині, полуниці, рисові, волоському горіхові, нутові (турецький горох), картоплі, помідорах та петрушці. Тому у людей, чутливих до одних продуктів з цього переліку, може спостерігатись й реакція на інші, а також – на пилок близьких родичів берези – вільхи, ліщини, граба та дуба.

Хороші новини у тому, що деякі пацієнти реагують на фрукти лише у момент цвітіння названих рослин, яке, зазвичай, відбувається навесні і про точний час якого ми повідомлятимемо у наступних прогнозах. Крім того, якщо ви чутливі до пилку берези та її родичів, то ризик виникнення реакцій на вказані вище продукти складає, за даними американських алергологів, 55%.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*