Українці зможуть працювати довше у Польщі

05.07.2018 / Новини

Продовження до 12 місяців періоду, упродовж якого іноземці могли би працювати в Польщі на підставі заяви роботодавця про намір довірити роботу іноземцеві, а також запровадження спеціальних ваучерів для малого бізнесу – це одні з рішень, які містяться у проекті змін до польського закону про ринок праці.

Зараз на підставі декларацій про намір довірити роботу іноземцю громадяни, зокрема України, Білорусі та Росії можуть працювати в Польщі упродовж короткого періоду (до 6 місяців), – інформує monitor-press.info.

Проект, підготовлений Міністерством родини, праці та соціальної політики, який зараз обговорюється, містить пропозицію відмовитися від необхідності встановлення профілю допомоги по безробіттю.

“На думку багатьох повітових служб зайнятості, чинна система профілактичної допомоги здається надто нееластичною і в деяких випадках перешкоджає в ефективних діях через обмежений обсяг форм допомоги, який може використовуватися у межах обраного профілю допомоги для безробітного”, – йдеться в поясненні.

Було наголошено, що завдяки цьому рішенню служба зайнятості зможе застосувати будь-яку допомогу. У проекті було запропоновано нові рішення для мікро- та малих підприємств.

Йдеться про “ваучери”, які допомагатимуть цим підприємцям шукати кандидатів на роботу за межами реєстрів повітових служб зайнятості. Якщо повітова служба зайнятості дасть роботодавцеві “ваучер”, він становитиме гарантію надання роботодавцю компенсації частини витрат на працевлаштування робітника через агентство працевлаштування. Ваучер надаватиметься лише тоді, коли повітова служба зайнятості не матиме можливості (через відсутність кандидатів у реєстрі) заповнити вакансію у визначений час і будуть виконані інші умови, викладені в законопроекті”.

Окрім того, проект передбачає створення механізму підтримки осіб, які повертаються до Польщі. Йдеться про надання кредиту на відкриття бізнесу без обов’язкової реєстрації в центрі зайнятості.

“Те, що не потрібно буде реєструватися в центрі зайнятості, дозволить уникнути додаткових витрат із фонду праці, призначених на виплату допомоги, адміністративні витрати, пов’язані з реєстрацією, тощо. Це стосується передусім осіб, які хочуть займатися підприємницькою діяльністю на території Польщі, зокрема тих, хто здійснював господарську діяльність за кордоном”, – зазначено в оцінці наслідків законопроекту.

Запропоновані положення передбачають запровадження більшої допомоги для безробітних, які мають принаймні 30-річний робочий стаж.

Проект також передбачає збільшення допомоги для довгострокових безробітних, наприклад шляхом зміцнення співпраці з центрами соціальної допомоги, надання таким безробітним пріоритету в направленнях до соціальних кооперативів для працевлаштування чи на навчання.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*