Українським держорганам заборонили користуватися незахищеним інтернетом

31.08.2017 / Новини

Президент Петро Порошенко ввів рішення Ради національної безпеки і оборони України від 10 липня про забезпечення кібербезпеки держави.

Згідно з президентським указом, уряд у тримісячний термін має врегулювати питання заборони державним органам, підприємствам, установам і організаціям державної форми власності закуповувати послуги (укладати договори) з доступу до інтернету в операторів (провайдерів) телекомунікацій, у яких відсутні документи про підтвердження відповідності системи захисту інформації встановленим вимогам у галузі захисту інформації.

Також Кабінет міністрів повинен у рамках державно-приватного партнерства залучати фізичних і юридичних осіб на умовах аутсорсингу до кіберзахисту державних електронних інформаційних ресурсів.

Крім того, уряд за участю СБУ повинен підготувати і подати на розгляд парламенту законопроект про розмежування кримінальної відповідальності за кібератаки на державні і приватні сайти, а також на об’єкти критичної інформаційної інфраструктури й інші об’єкти. СБУ, Адміністрація Держспецзв’язку разом з Національною поліцією України повинні активізувати співпрацю із зарубіжними партнерами в протидії кібератакам на критичну інформаційну інфраструктуру.

Крім того, протягом 2017-го року уряд має виділити гроші на проектування захищеного центру обробки даних для розміщення державних електронних інформаційних ресурсів; вжити заходів для створення Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України.

Національному банку України за участю Адміністрації Держспецзв’язку та СБУ рекомендовано невідкладно вжити заходів, спрямованих на вдосконалення кіберзахисту системно важливих банків України.

Разом із цим уряду рекомендовано визначити Держспецзв’язку органом, відповідальним за збереження резервних копій даних державних електронних інформресурсів.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*