Українку депортували з ЄС і внесли у “чорний список” Шенгену

15.08.2018 / Новини

Польща внесла українку Людмилу Козловську до Шенгенської інформаційної системи SIS, а це означає негайну депортацію з Євросоюзу.

ЇЇ чоловік Бартош Крамек вважає, що польський уряд так мститься за його громадську діяльність.

Про це повідомила “Європейська правда” з посиланням на польське видання Onet.

Людмила Козловська разом з чоловіком керують фондом “Відкритий діалог”. Жінка прилетіла до Брюсселя 12 серпня, у столиці Бельгії фонд має офіс. “Відкритий діалог” співпрацює з Європарламентом у питаннях прав людини на сході Європи та політичних ув’язнених у Молдові, Росії, Україні і Казахстані.

Та головний офіс організації – у Варшаві. Бартош Крамек відомий у Польщі акціями протесту і авторством маніфесту “Ми зможемо: скинемо уряд!”, у якому закликав до громадянської непокори уряду. Фонд намагались заборонити, та активісти виграли справу проти уряду у суді.

Я вийшла з літака і дала паспорт чиновнику. А він, коли перевірив його в системі, запитав, який я скоїла злочин. Я сказала, що жодного, а він: “То чому Польща вас шукає?” Я вже знала, про що йдеться, – пояснила Козловська.

Польське МВС вписало жінку до Шенгенської Інформаційної Системи і відзначило “найвищим попередженням”. Тепер вона не зможе потрапити на територію Євросоюзу. І зранку наступного дня Людмилу депортували в Київ першим же рейсом.

Читайте також: Український заробітчанин вчинив самогубство у лікарні в Польщі

Причини депортації засекречені. Припускають, що йдеться про взаємини пари із Росією – хоча позицію “Відкритого діалогу” оцінюють як проукраїнську. За словами аналітиків, справа більше нагадує події навколо Святослава Шеремета, якому заборонено в’їзд в країну через “антипольські погляди”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*