Українка співає на вулиці Рима (ВІДЕО)

01.03.2018 / Новини

Львів – 23 мільйони переглядів, понад 600 тисяч поширень – такий успіх у соціальних мережах мало відео, на якому львівська студентка Софія Чайка заспівала давню неаполітанську пісню на одній із вулиць Рима.

Один із італійців зняв, як співає Софія, і оприлюднив відео у Facebook.

Повернулась у Львів студентка з десятками пропозицій про співпрацю, але спершу для неї важливо закінчити навчання у львівській консерваторії. Чи у Європі зауважують талант швидше, ніж в Україні?

«Повернись у Соренто» – цієї неаполітанської пісні почату ХХ століття Софію Чайку навчив неаполітанець. Це одна з найпопулярніших пісень, яку співали славетні Лучано Паваротті, Пласідо Домінґо, Анатолій Солов’яненко, а Елвіс Преслі записав її англомовну версію. Зачарувала пісня Софію Чайку словами й витонченістю мелодії. Софія, подолавши страх, ризикнула – заспівала на одній із вулиць Рима, – інформує Радіо Свобода.

«У Рим уперше приїхала, мені сподобалась вулиця, і вирішила спробувати, як люди будуть реагувати на неаполітанську пісню. Багато людей записували. Я не очікувала на таку реакцію і лише через кілька днів дізналась, як багато людей переглянули й поширили відео. Навіть писали у коментарях, чому я не даюсь чути, але я навіть нічого не знала про це. Спершу боялась, яка буде реакція мого викладача, потім прочитала всі коментарі і була розчулена, плакала. Дуже зворушливо, що людям подобається те, що я роблю», – каже Софія Чайка.

В Італію Софія приїхала до своєї тітки вчити італійську мову і народних пісень. Заспівати на вулиці – це не перший досвід Софії. Адже, коли у 2014 році почався воєнний конфлікт на Донбасі, разом із товаришкою вона співала на львівській вулиці. Студентки зібрали гроші й купили три бронежилети для українських бійців на Сході.

«Але люди не сприймали їхній спів. До того ж, боялись дівчата, щоб викладач не побачила, що співають на вулиці», – розповідає мама Софії Марія Чайка-Савка.

Популярність подарувала Італія

Популярність до талановитої молодої вокалістки прийшла в Італії, а не на батьківщині. Хоча в Україні Софія співала давні українські пісні, а симпатії завоювала в Європі. Софія Чайка ніколи не виставляла в соцмережі свої відео, на яких співає.

«Бо мені треба вчитись, хочу завершити консерваторію, вступити на магістратуру за кордон. Думаю, що італійцям просто сподобалась стара неаполітанська пісня», – скромно пояснює студентка свою популярність у соцмережах.

Утім, колишній викладач Софії Галина Бень вважає, що її вихованка не просто зачарувала італійців неаполітанською піснею, своїм вокалом, але й зуміла передати свої емоції.

«До мене Софійку привели, щоб підготувати до вступу. Ми рік працювали. Для вокалу сьогодні голосу вже замало, нікого не здивуєш, а важлива особистість, відчуття світу, як засобами вокалу можеш передати цікаві образи. Випадково побачила у фейсбуці відео і була приємно здивована. Вважаю, що молоді люди мають бути відкриті для світу, бачити країни, вивчати мови, не боятись виходити із зони комфорту. Треба співати і не соромитись. Це українська закомплексованість, це не милостиню просити, це прояв себе, сміливість вийти і заспівати», – каже викладач Галина Бень.

Передивлялись відео доньки з Рима і її батьки. Мама найбільше вражена реакцією італійців.

«Вдячна, що люди побачили талант, прикро й сумно, що наші діти шукають кращої долі за кордоном. Дуже мені хочеться, щоб нашим дітям в Україні дали отой тоненький промінчик надії, щоб тут діти проростали і не втікали. Вона вольова і має багато пропозицій. Все від її рішення залежить», – каже Марія Чайка-Савка.

Софія займалася скрипкою, але надала перевагу вокалу. Її кумиром є примадонна Соломія Крушельницька, для якої Львів був містом радості, невдач і розчарувань, звідки її інтригани-митці витіснили. А в Неаполі їй усміхнувся успіх, у Римі її обожнювали, місто Віареджо було створене для неї. А Софії Чайці Італія подарувала віру в себе і багато нових знайомих.

А ще підтвердила її думку, що наполеглива й сумлінна праця, цілковита посвята музиці, яку даруєш людям від душі, віддячать успіхом.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*