В Україні запровадять абонплату за опалення та воду

11.06.2018 / Новини

Нинішні тарифи можуть розділити на кілька складових, одну з яких доведеться платити незалежно від того, використовуєте комунальну послугу чи ні.

Відповідні нововведення передбачені прийнятими законами “Про житлово-комунальні послуги” та “Про ринок газу”. Національна комісія з енергетики і комунальним тарифам (НКРЕКУ) ще в минулому році прийняла рішення ввести в Україні абонплату на газ, – інформує Радіо Максимум.

Завдання комісії – визначити методику. Перший варіант – рахувати абонплату на максимальну пропускну здатність газового лічильника – викликала обурення як серед експертів, так і серед простих споживачів. Справа в тому, що більшість сімей використовують газ тільки для готування і якщо для них порахувати по максимальної пропускної спроможності, то використовуючи в середньому 1,2 кубометра газу довелося б платити абонплату як за 2,5 куба.

Українці і зараз платять за можливість в будь-який момент користуватися газом. Те, що називають абонплатою, входить в основний тариф. Якщо абонплату відокремлять від вартості самого газу, то в першу чергу виграють від такого рішення українці з газовим опаленням. Для прикладу, спалюючи 100 кубів, за діючими правилами потрібно заплатити близько 690 грн, а з абонплатою (лічильник G4) такий же обсяг блакитного палива обійдеться приблизно в 639 грн.

Таким чином, після введення абонплати, незалежно від того, витрачаєте газ чи ні, щомісяця доведеться платити фіксовану суму – від 12 до понад 100 грн. Тариф на сам газ при цьому знизять на 13-15%.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*