Українська армія сьогодні відкочується до пострадянського варіанту, – військовий експерт

08.09.2020 / Новини, Статті

Сьогодні українська армія відкочується до пострадянського варіанту, тому що на чолі її стоять генерали, які мислять як чиновники в погонах. Крім того, нинішнє командування ЗСУ також не є авторитетом для воюючих на фронті солдатів.

Про це, а також про ймовірні причини такого стану справ, в коментарі УНН розповів військовий експерт Олександр Сурков.

Так, за його словами, сьогоднішня ситуація невизначеності – чи то є у нас війна на Сході, чи то немає її зовсім – вносить деморалізацію в ряди військовослужбовців.

“Як показали події 2014 і 2015 рр, патріотизм дуже залежить від реальних загроз. Тобто, коли була реальна загроза, коли розуміли, що ворог біля воріт – зовсім інші були черги до військкоматів, і в тому числі люди, які не позиціонували себе патріотами, вони спокійно йшли і записувалися добровольцями.

Перша, друга і навіть, по-моєму, третя хвилі мобілізації були виконані на 98%, з них 60% були мобілізовані добровільно. Тобто – самі прийшли до військкомату. Це – реальна цифра.

Але, так як у нас затягнулася ситуація невизначеності, і вона не визначена ні політиками, ніким – ні миру, ні війни – тому, відповідно, основна маса населення реальних загроз не бачить. Відповідним чином на це реагує і армія”, – пояснив експерт.

Також, за його словами, нинішнє керівництво збройних сил України – “мислить як чиновники в погонах”. Це призводить до того, що розвиток армії відкочується назад.

“Я оцінюю, що армія відкочується до пострадянського варіанту”, – говорить Сурков, і зазначає, що ЗСУ сьогодні готують бути “державою в державі”, а не бути “механізмом для ведення бойових дій і звільнення території”.

За словами експерта, в силових структурах не можна створювати якісь незалежні органи.

“Як показує досвід, вони себе дуже швидко компрометують через перших осіб, приходять люди, які не відповідають морально діловим якостям і завданням, які перед ними стоять”, – уточнив він.

Нагадаємо, за словами експерта Гавриша, в ЗСУ відсутня стратегія управління. Крім того, Збройні Сили закопані сьогодні в окопи і знаходяться, фактично, в пасивному стані. Як наслідок, “у офіцерів, солдатів і генералів виникає окопна психологія”, зазначає він.

В цілому, військові фахівці вже заговорили про можливу швидку ротацію головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, оскільки він “не людина Президента”. Також, військові жорстко критикували запропоновану ним “кадрову реформу” армії, яка, згідно з прогнозами, “може призвести до знищення артилерії і масового звільнення командувачів з бойовим досвідом”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*