Українка потрапила у ДТП в Польщі: дівчині відірвало ногу

02.09.2020 / Новини

19-річна Тетяна Микитин з села Горигляди Тернопільської області потрапила у смертельну ДТП в Польщі. Загинув чоловік, з яким вона їхала на мотоциклі, дівчині відірвало ногу.

Поблизу Варшави дівчина їхала на мотоциклі зі своїм знайомим, як раптом зустрічне авто врізалось у них. Тетяні відірвало ногу і відкинуло з місця аварії на 35 метрів, а її товариш загинув на місці. У дівчини серйозно травмована рука, хребет, вона залишилась без ноги. Тетяна вже перенесла 4 операції, попереду тривале лікування, реабілітація та протезування. Про деталі жахливої трагедії розповіла ТСН мама потерпілої дівчини Надія Микитин.

День аварії

7-го серпня о 19:00 Тетяна поверталась до дому з міста Мілянувек, що розташоване за 30-40 км від Варшави. Там дівчина знайшла роботу на підприємстві, куди планувала офіційно влаштуватись. Додому її підвозив 41-річний Олексій, який там працював. Чоловік виявився родом з Івано-Франківської області, в Польщі мешкає вже понад 10 років зі своєю сім’єю.

«Олексій по дорозі підвозив Тетятну до дому. За 150 метрів перед світлофором у селі Отребуси у них врізалось авто на швидкості. Водійка автомобіля виїхала на зустрічну, щоб повернути у сторону свого будинку, і не пропустивши мотоцикла, врізалась у Таню та Олексія», – розповідає мати дівчини Надія Микитин.

Від удару автомобіля водія мотоцикла відкинуло на протилежний бік дороги, а Тетяна відлетіла на 35-метрів від місця зіткнення.

«За кермом автомобіля сиділа полька, вона відволіклась на свою малу дитину, яка сиділа на задньому сидінні. У момент аварії біля водійки було відчинене вікно. І зразу при ударі відрубало ногу Олексію і моїй дитині. Бо, якби шиба від дверей була зачинена, то, можливо, ноги б вціліли. Вона звернула увагу на свою дитину, а мою – покалічила», – каже Надія Микитин.

Тетяна опинилася за 35 метрів від своєї ноги

Жахливу ДТП побачила місцева мешканка, яка була неподалік, вона і кинулась рятувати Тетяну та Олексія, які стікали кров’ю.

«Жінка проходила курси першої медичної допомоги. Вона зняла з чоловіка ремінь і перев’язала ногу моїй донці. Кричала до людей, щоб з донькою говорили, щоб вона не впала в кому. Якби не та жінка, можливо, моя донька б померла. А коли вона підбігла до чоловіка, то вже не могла надати йому допомогу. Бо 4-5 хвилин, і людина стікає кров’ю», – розповідає Надія Микитин.

Жінка, яка надавала першу допомогу Тетяні, шукала ногу дівчини і знайшла її в салоні автомобіля, який збив Тетяну і Олексія на мотоциклі.

«Сусіди, які там були, позносили з холодильників лід і хотіли зберегти ногу. Але так, як ця нога була відірвана, вона просто не підлягала пришиттю. Тому ногу вирішили не пришивати, щоб не було гангрени», – ділиться мати дівчини.

Тетяну госпіталізували гелікоптером у лікарню польського міста Гродзиськ-Мазовецкий, а Олексій помер на місці аварії.

Олексій загинув напроти свого дому

Жахлива ДТП сталась у селі, де проживав Олексій, який підвозив Тетяну.

«У селі, де це сталось, біля дороги розташовані приватні будинки. І Олексій загинув напроти свого дому. Водійка, яка повертала до свого будинку – його сусідка. І можна сказати, що сусідка вбила свого сусіда», – каже Надія Микитин.

В 41-річного Олексія залишилась дружина та троє дітей – двоє 11-річних доньок і 18-річний син.

«Дружина дуже важко перенесла цю трагедію. ЇЇ навіть у перший день забрали у психіатричну лікарню. Потім її заспокоїли, чимось, мабуть, накололи і відпустили. Поховали Олексія у суботу, 21 серпня. Його кремували», – розповідає Надія Микитин.

Про стан Тетяни

Внаслідок аварії Тетяна втратила праву ногу, яку відрізало вище коліна, також дівчина зазнала сильних травм по всьому тілу. 8 днів дівчина лежала в комі, її реанімували та зробили 4 операції.

«Донці зробили складну операцію хребта, також у неї були травми шийного відділу, а ліва рука у неї повністю складена в залізі, працює тільки на 60%, в лікті вона не згинається і не знати, чи вона в майбутньому відновиться. Також у неї має бути корекція над лівим оком, бо була задіта там кістка», – розповідає мама дівчини.

Тетяні понад тиждень ставили капельниці із сильними знеболювальними, аби у неї не виник больовий шок.

«Я була у лікарні, коли донька прийшла до себе. Як я побачила, що зробилось з моєю дитиною, то не впізнала її. То була не моя дитина. Вона вся була дуже спухла, на обличчі навіть не подібна на себе: одне око дивилось на мене, а інше – в другий бік», – згадує зі слізьми мама дівчини.

«Вона ще бідна, як прийшла до себе каже: «Мамо-мамо, зроби, щоб у мене нога була, мамо! Як я буду жити без ноги, мамо? Я ж не зможу без неї жити». Я її кажу, що, донечко, ти жива і будеш жити. Один раз Бог дав тобі ногу через мене, але більше не може. Ти будеш мати ногу, але не таку, як була», – згадує мати розмову зі своєю скаліченою донькою.

Дівчину лікували 18 днів у шпиталі, медзаклад виставив рахунок у понад 10 тис. доларів. Мати дівчини каже, що співпрацює з фірмами, які допомагають отримати компенсацію від водійки, яка спричинила ДТП. Утім, слідство у справі триває, і медики погодилась почекати до його завершення, аби отримати розрахунок за лікування.

Реабілітація та терапія з психологами

Зараз Тетяну перевели до приватного реабілітаційного центру, там з нею працюють і психологи, які допомагають їй не впадати у депресію. Мати дівчини каже, що один день терапії їй коштує понад 22 тисячі гривень. Окрім цього, потерпілій Тетяні хочуть вставити протез ноги, утім сума для сім’ї непідйомна – 50 тис. доларів. Мати потерпілої дівчини сама виховує чотирьох дітей і немає змоги заплатити таку кількість грошей, аби її донька знову встала на ноги.

За словами Надії Микитин, страхова компанія, в якій була зареєстрована її донька, виплатила лише 450 доларів компенсації. Ця сума не покриє навіть одного дня у реабілітаційному центрі, де зараз перебуває Тетяна.

Тож, аби допомогти сім’ї оговтатись після страшної аварії та купити дівчині «штучну» ногу, у Польщі та в Україні розпочали збір коштів. На допомогу Тетяні небайдужі надіслали загалом 2 тисячі доларів, залишилось зібрати ще 48 тисяч доларів.

Мама дівчини каже, що її донька неодноразово допомагала своїм подругам з роботою і з житлом, які, як і Тетяна, приїхали у Польщу підзаробити на життя. Тож Надія Микитин сподівається, що її донці теж допоможуть з лікуванням.

Прохання про допомогу мати Тетяни оприлюднила на своїй сторінці у фейсбуці.

У коментарі ТСН юрист Андрій Гнідець пояснив, чому перед поїздкою за кордон варто застрахуватись і добре обдумати, який вид захисту обрати для себе.

«У страхуванні є два важливих питання, перше: за законами Європейського Союзу, страховка є завжди обов’язковою для тих, хто в’їжджає у ЄС. Але для короткострокових поїздок її часто не перевіряють на кордонах і багато хто цим зловживає і їздить в Європу з туристичними цілями, не застрахувавшись. У таких випадках треба бути готовими, що у разі нещасного випадку, чи навіть звичайного звернення у закордонну поліклініку чи виклику швидкої, установи виставлять рахунок, при цьому ж він буде суттєво більшим, адже у всіх країнах ставки медичних послуг для іноземців є набагато вищими, ніж для громадян своєї країни. Тому страховку потрібно брати завжди для власної ж безпеки. Другий момент: часто люди у страховій компанії самі просять оформити їм найдешевше страхування. Тому перед поїздкою за кордон потрібно все добре обдумати і обрати відповідне страхування», – розповів нам юрист.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*