Україна планує до кінця року обговорити оновлення Угоди про асоціацію з ЄС

09.10.2019 / Новини

У ЄС конструктивно ставляться до пропозицій України щодо оновлення Угоди про асоціацію, тож модальності та параметри такої роботи можуть бути конкретизовані ще до кінця року.

Про це у Брюсселі за підсумками переговорів в Генеральному директораті Єврокомісії з питань торгівлі заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – торговий представник України Тарас Качка, повідомляє Укрінформ.

«Головне питання, яке порушувалося під час переговорів – це яким чином вийти на оновлення Угоди про асоціацію, адже цей документ передбачає такий періодичний перегляд. Нам дуже цікаво зрозуміти позицію Євросоюзу, наскільки вони налаштовані на цю роботу, і наскільки вони готові її пришвидшити. Те, що ми бачимо сьогодні – це дуже конструктивне ставлення. Ми будемо говорити про модальності, про умови, про календар такої роботи вже цієї осені», – сказав Качка.

Він зауважив, що перед Україною відкриваються принаймні три нагоди обговорити з європейськими партнерами всі чутливі питання стосовно оновлення Угоди та сформувати порядок денний двосторонніх відносин на наступні кілька років.

Першу таку нагоду Україна матиме в рамках Комітету асоціації, який відбудеться на початку листопада, другу – в середині листопада в ході засідання Комітету асоціації у торговому складі, і нарешті в грудні поточного року має відбутися Рада асоціації Україна-ЄС.

Качка нагадав, що сторони зробили перші кроки в цьому напрямку минулого року. Це, зокрема, стосується схвалення додатку до Угоди з енергетики, який був необхідним для подальшого динамічного розвитку відносин між Україною і ЄС у газовій сфері та електроенергії. Другий приклад – домовленість між сторонами стосовно експорту м’яса птиці.

«Обидві сторони розуміють, що Угода, укладена десять років тому, потребує ретельного аналізу, щоб пристосувати її до нових обставин. Обидві сторони зацікавлені в збільшенні обсягів торгівлі…

Подальший поштовх для взаємної торгівлі для обох сторін залежить від того, чи ми зможемо інтегрувати митницю, зняти обмеження на автомобільний транспорт, чи зможемо, нарешті, укласти угоду АКА (щодо визнання еквівалентності технічного регулювання).Ми цієї стелі в наших відносинах уже досягли, і тому треба перейти на новий рівень, на новий поверх, на нову якість відносин», – зазначив торговий представник України.

Тарас Качка наголосив, що Україна і Єврокомісія готові до розмови, яким чином прискорити роботу з оновлення Угоди, провести її якісніше та з урахуванням інтересів обох сторін.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*