Україна на другому місці у Європі за темпами поширення раку – МОЗ

07.06.2020 / Новини

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я у Facebook.

“Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Наразі на обліку в країні майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і знаходяться в стані ремісії”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає ЦГЗ, з кожним роком збільшується кількість людей, які повертаються до нормального життя після лікування онкологічного захворювання. Однак, застерігають у МОЗ, у тих, хто поборов онкозахворювання, є високий ризик розвитку ще одного злоякісного новоутворення, серцево-судинних захворювань, діабету і остеопорозу.

“Щоб покращити реакцію організму на лікування, пришвидшити одужання, знизити ризик рецидиву і покращити якість життя, слід дотримуватися правил здорового харчуванню, фізичної активності та уважно слідкувати за станом здоров’я”, – радять медики.

Для цього регулярно та відверто спілкуйтесь із лікарем.

Обов’язково повідомляйте лікареві, якщо у вас з’явились нові симптоми, турбує біль, втома чи безсоння. Повідомте про ліки, вітаміни або трави, які приймаєте. Дотримуйтесь інструкцій щодо планових обстежень. Це допоможе виявити ранні ознаки нового або того ж раку, попередити інші супутні захворювання.

Дотримуйтесь здорового способу життя. Збереження фізичної активності може покращити результати лікування та знизити ризик рецидиву раку молочної залози, товстої кишки і ендометрію (слизової оболонку матки). Важливо попередньо проконсультуватись із лікарем і поступово збільшувати активність.

Надмірна вага збільшує ризик рецидиву. Проконсультуйтесь із лікарем щодо продуктів, які слід їсти. Експерти рекомендують: фрукти, овочі та цільні зерна. Уникайте продуктів із високим ступенем переробки та червоного м’яса. Обмежте споживання фаст-фудів та іншої їжі із високим вмістом жиру, крохмалю або цукру. Не використовуйте біологічно активні добавки для профілактики раку.

Відмовтеся від шкідливих звичок. За даними ВООЗ, щорічно у світі 22% онкохворих помирають від раку, який виник внаслідок куріння. Відмовившись від куріння, можна зменшити ризик розвитку раку на 70%.

Вживання алкоголю може підвищити рівень естрогену в крові, що теоретично може збільшити ризик рецидиву.

Контролюйте час проведення на сонці. Ультрафіолетове випромінювання найбільш інтенсивне з 10-ї ранку до 16-ї дня. Щодня використовуйте сонцезахисний крем SPF із рівнем захисту не менше 30.

7 червня — Міжнародний день людей, які перехворіли на рак.

2 Коментарів Україна на другому місці у Європі за темпами поширення раку – МОЗ

  1. Друге. Ми концентруємо зусилля на ранній діагностиці онкологічних захворювань, адже в Україні такі захворювання здебільшого виявляють на пізніх стадіях, що значно зменшує вірогідність успішного лікування. Система ранньої діагностики у нас не працює, доступ пацієнтів до неї обмежений, зокрема через фінансовий та географічний фактори. Є питання до якості такої діагностики. Пацієнти не звертаються до лікарів для профогляду. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 50 випадків розвитку раку можна уникнути, за умови здорового способу життя та регулярних обстежень. Що раніше виявлено онкологічне захворювання, то кращий прогноз для пацієнта і менш витратне лікування. Тому у програмі медичних гарантій передбачено медичні послуги з раннього виявлення найпоширеніших типів захворювань. На цей напрям з бюджету виділено близько 1 мільярда гривень. Надання такого виду медичних послуг буде спрямовано на людей похилого віку. Чому? Тому що саме вони перебувають у групі ризику. Послуги з діагностики будуть безоплатними.

  2. Як заявила в коментарі УНІАН голова Комітету з питань охорони здоров’я ВР Тетяна Бахтєєва, за темпами поширення раку Україна займає друге місце в Європі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*