Україна дозволила бойовикам «ДНР» проінспектувати позиції ЗСУ

10.09.2020 / Новини

На чергових переговорах Тристоронньої контактної групи представники України погодилися проінспектувати разом з бойовиками «ДНР» (або представниками Росії) ділянку позицій Збройних сил України біля Горлівки, яку бойовики погрожують обстріляти.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента Володимира Зеленського і також інформує «МЗС «ДНР», – передає Hromadske.

«Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ», — пише ОП.

«МЗС «ДНР» уточнює, що спільне інспектування відбудеться 10 вересня о 14:00, в ньому візьмуть участь представники «республіки» та представники України з СЦКК.

Зазначимо, що офіційно бойовики до ТКГ не входять, але входять представники Росії. У повідомленні ОП не уточнюється, хто саме проводитиме інспектування, ми намагаємося отримати коментар щодо цього.

«Українська сторона забезпечить питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції», — додали в Офісі Зеленського.

Водночас в ОП наголошують, що спостерігачі ОБСЄ знову підтвердили те, що українські військові на вказаній ділянці жодних нових позицій не облаштовували.

«Це факт, викладений у нашому звіті від 5 вересня цього року», – підкреслив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук зазначив, що ці переговори дають надію, що перемир’я буде продовжуватися.

«З цією метою українська сторона буде задіювати будь-які механізми як у рамках ТКГ, так і в рамках Нормандського формату, які дозволять зберегти життя українських військовослужбовців та мирного населення. Ми залишаємося повністю відданими мирному процесу та виконанню досягнутих домовленостей», — сказав він.

Що за спірна ділянка?

5 вересня так званий глава «ДНР» Денис Пушилін наказав бойовикам знищити позиції української армії під Горлівкою, які нібито облаштовані всупереч перемир’ю.

Водночас звіт місії ОБСЄ свідчить, що Пушилін просто збрехав, і жодних нових позицій українські військові не облаштовували. Декілька разів бойовики відтерміновували обстріл, аби обговорити ситуацію у ТКГ.

Зрив перемир’я

Крім цих погроз останніми днями бойовики активізувалися і поновили прицільні обстріли позицій української армії на Донбасі.

6 вересня бойовики порушили режим припинення вогню й обстріляли позиції української армії на Луганщині, один військовий загинув. Перший обстріл в Офісі президента Зеленського назвали «поодинокою провокацією».

Згодом бойовики відкрили вогонь зі стрілецької зброї неподалік Причепилівки на Луганщині, внаслідок чого один боєць загинув.

На відміну від першого обстрілу цього разу українські військові вже відповіли.

1 Коментар Україна дозволила бойовикам «ДНР» проінспектувати позиції ЗСУ

  1. Це зрада національних інтересів України найвищим керівництвом Держави!!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*