Учні шкільного лісництва села Мельники посадили парк (ФОТО)

05.04.2017 / Новини

У навчально-виховному комплексі «ЗОШ І-ІІІ ст. – дитячий садок» с. Мельники Шацького району цієї весни започатковано учнівське лісництво, що діятиме на базі ДП «Шацьке УДЛГ».

Юні лісівники вже садять парк.

Про це інформує сайт Волинського ОУЛМГ.

З цієї нагоди до юних природолюбів завітали завідувач відділу екології Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Валентина Юхимчук, інженер охорони та захисту лісу Шацького держлісгоспу Ярослав Кропивник та прес-секретар Волинського ОУЛМГ.

Йшлося про важливість біорізноманіття та, зокрема, роль лісів у житті людей, екологічне виховання школярів, їх участь у збереженні довкілля.

– Свого часу у селі діяло два дорослих лісництва – Мельниківське від Національного природного парку та Поліське – від Шацького учбово-досвідного господарства, – каже директор школи Микола Маригода. – Та ніколи не було учнівського, хоч серед випускників школи завжди було багато лісових людей – майстрів лісу та лісничих, екологів, ландшафтних дизайнерів та озеленювачів, педагогів природничого спрямування. Тепер з’явилося і вже заявило про себе добрими справами.

 Подвір’я Мельниківської школи все в годівничках. Зараз юні лісівники готуються до зустрічі птахів, роблять шпаківні. А днями долучилися до створення парку у центрі рідного села. Він знаходиться між Свято-Аннівським храмом та клубом, вже має огорожу та бруківку. Їх допоміг зробити підприємець Михайло Грищук. Минулого року настоятель храму Петро Границький, завідувач клубу Федір Гірич, сільські активісти Володимир Корнелюк, Святослав і Олександр Постернакинавозили землі, вирівняли площу та засіяли її травою. Тепер настала пора декоративних насаджень. Юні природолюби висадили понад 20 кущів самшиту вічнозеленого, 10 дерев липи дрібнолистої, 10 каштанів, 10 дуба червоного, 5 горіха сірого та 10 кущів спіреї калинолистої, ялину. Їх надали ДП «Шацьке УДЛГ», Шацький лісовий коледж імені Валентина Сулька, Шацький національний природний парк.
 В акції зі створення нового парку взяли участь 25 школярів. Керівник учнівського лісництваВалентина Мороз та класний керівник 5 класу Світлана Гірич, під керівництвом яких працювали діти, залишилися задоволені роботою школярів.

– Всі сприйняли цю акцію з великим ентузіазмом, – каже Світлана Федорівна. – Хлопці копали лунки, разом з дівчатами носили воду для підливу. Парк – для всього ж села! Ми раді, що саме нам випала честь його створювати.

А започатковували його п’ятикласники Ярослав Пастернак, Андрій Ващук, Антон Дударчук, Марина Ващук, Катя Ващук, Софія Штандер, Софія Яговець, семикласниця Каріна Мороз,восьмикласники Владислав Дударчук, Ігор Терета, Альона Борсук, Вікторія Штандер, Дмитро Дударчук, дев’ятикласники Тетяна Гаврось, Олександр Гінайло, Богдан Дударчук, Богдана Забродоцька, Євген Забродоцький, Богдан Сорока, Дарина Постернак, Руслан Шепеля.

– Всі вони, окрім моїх п’ятикласників, які дуже-дуже хотіли взяти участь в акції «Майбутнє лісу у твоїх рука», – члени новоствореного учнівського лісництва. А мої п’ятикласники, щойно підростуть, долучаться до учнівського лісництва.

 Мельниківським природолюбам у створенні парку допомагали інженер охорони та захисту лісу ДП «Шацьке УДЛГ» Ярослав Кропивник, майстер лісу Мельниківського лісництва Шацького НПП Олександр Шковорода, ветеран лісової галузі Володимир Корнелюк, завідувач клубу, депутат Шацької селищної ради Федір Гірич.

Долею паркою опікують не тільки мельниківці, директор ДП «Шацьке УДЛГ» Андрій Самолюк та Шацький селищний голова Сергій Віннічук. Останній уже побував у ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр», зустрівся з його директором Тетяною Неводнічик, обговорив умови придбання декоративних деревець для парку у с. Мельники. Ідею створення сучасного парку у центрі курортного села підтримують районна адміністрація та районна рада, керівництво Шацького НПП та Шацького лісового коледжу. Але найбільше вболівають місцеві жителі, зокрема й члени новоствореного учнівського лісництва.

Сергій Цюриць

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*