У жителів Любомльщини – два місяці, щоб обрати сімейного лікаря

21.02.2018 / Новини

На черговій щотижневій оперативній нараді з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Олександра Герасимчука говорили про реформування у медицині.

Про це йдеться на сайті райдержадміністрації.

Як зазначила головний лікар КЗ «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Васенько, з 2018-го року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю — щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір.

У селах сімейного лікаря обирає місцева громада. Тарифні ставки заробітної плати для лікаря первинної допомоги будуть скасовані. Сільські громади, нарешті, зможуть суттєво покращити первинну допомогу. Створивши для лікаря гарні умови життя і праці, села зможуть запросити перспективних спеціалістів. Гідну заробітну плату забезпечить держава.

Якщо в селі проживає невелика кількість людей, один сімейний лікар може обслуговувати декілька населених пунктів, які розташовані поряд. У цьому випадку лікар отримує підтримку декількох місцевих громад.

Ви можете обрати будь-якого терапевта для дорослого, педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини незалежно від місяця вашого проживання чи реєстрації.

Якщо ви вже маєте лікаря, який доглядає вас або членів вашої родини, ви до нього звикли і ви йому довіряєте, просто підпишіть з ним декларацію. А Національна служба здоров’я України заплатить вашому лікарю за вас. Якщо лікар, який вів вас до початку приписної кампанії, не влаштовує, саме час знайти того, кому ви готові довірити своє здоров’я.

Як тільки буде оголошено про початок приписної кампанії, ви зможете підписати декларацію із сімейним лікарем.

Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки ви не вирішите змінити лікаря.

Поки лікар не набере 2000 пацієнтів, він не може відмовити в підписанні декларації.

Основне завдання держави — фінансово захистити громадян, тобто оплатити медичні послуги за єдиними та рівними для всіх правилами.

За існуючої системи держава витрачає кошти на утримання будівель лікарень. Натомість нова модель фінансування дозволить усі гроші перенаправити на відновлення та збереження здоров’я конкретної людини. Реформа забезпечить максимально можливий фінансовий захист здоров’я кожного громадянина України.

Уперше в комунальних медичних установах з’явиться поняття медичної послуги та єдиного державного тарифу на кожну послугу. Держава абсолютно прозоро покриватиме усі витрати на надання послуги у межах державног гарантованого пакету напряму конкретному лікарю або медичній установі.

А пацієнт, у свою чергу, може обрати будь-який медзаклад і лікаря для отримання медичної послуги та змінити його у будь-який час. Держава оплатить вартість лікування всюди.

Саме так реалізується право громадянина отримувати захист свого здоров`я. А держава надає фінансові гарантії для здійснення цього права.

Прозору та пряму оплату за надані послуги медичним установам або лікарям забезпечуватиме Національна служба здоров’я України. НСЗУ не належить жоден із медичних закладів.

Вона контролює, щоби пацієнтам були надані послуги у межах установлених сум та якісно. В межах компетенції служби – отримувати скарги від пацієнтів на якість надання послуг медичними закладами та випадки вимагання додаткових оплат від пацієнтів, непередбачених законодавством.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*