У Замлинні вчили польську мову відпочиваючи

06.08.2017 / Новини

Завершилася VII Літня школа польської мови. Десять днів, проведених разом в Інтеграційному центрі «Замлиння», і два дні в Польщі зблизили учасників, опікунів та вчителів.

Пости в соцмережах, велика кількість фотографій, якими всі між собою обмінюються, нові друзі, кращий рівень спілкування польською мовою та кращі знання про польську культуру свідчать про те, що ці дні виправдали очікування організаторів, – пише “Волинський Монітор”.

Учні з Ковеля, Тернополя, Луцька, Підволочиська, Маневичів, Любомля, Здолбунова, Гусятина, Костополя, Дубна щодня протягом чотирьох годин вивчали польську мову, користуючись різними підручниками. Три години присвячували безпосередньому вивченню мови, протягом четвертої діти покращували свої знання про Польщу, її географію, культуру та історію. Під час навчання учні користувалися підручниками «Krok po kroku» (перша і друга частини), закупленими Генеральним консульством РП у Луцьку, «Polski jest cool», подарованими Університетом Марії Склодовської-Кюрі в Любліні, навчальними виданнями, наданими польською школою в Ковелі, які вона отримала від Центру розвитку польської освіти за кордоном (ORPEG), та зошитами «Polska z lotu Orła Białego», які подарував ORPEG. У розпорядження учнів були дошки, фізичні та адміністративні карти. На початку літньої школи діти здали тест, за результатами якого їх поділили на три групи, відповідно до рівня знання мови. Заняття відбувалися в їдальні, літньому клубі та альтанці.

У післяобідню пору учасники школи відвідували заняття в мистецькій студії. Вони малювали ікони на склі, робили ляльки-мотанки, ляльки з польових трав, екоторбини, малювали свого ангела охоронця, брали участь у комунікативно-рухових заняттях, які сприяли співпраці в групі.

Завдяки господареві Інтеграційного центру «Замлиння», отцю Яну Бурасу, всі учасники школи відвідали Любомль. Там вони взяли участь у богослужінні, проведеному у старовинному костелі Святої Трійці, який пам’ятає часи польського короля Владислава Ягайла. Потім діти відпочивали на озері Пісочне. Увечері кожен охочий міг поїздити на конях.

Учасники літньої школи мали також можливість побачити кіз, корів, свиней, овець і коней на сусідній фермі. Можна було спробувати самостійно подоїти козу, сфотографуватися із цими тваринами та скуштувати смачний сир, який виготовляють на фермі.

Поділені на чотири групи учні взяли участь у квесті «В погоні за мріями». Цей захід дозволив перевірити знання про польську культуру, географію та літературу, а також фізичну форму учасників. Перемогла група «Непереможні».

Учасники школи грали в різноманітні ігри, їздили на велосипедах, проводили час біля вогнища та співали. В останній вечір дітям організували дискотеку.

На закінчення школи консул Тереза Хрущ вручила кожному учневі диплом, подяку та сувенір. Переможці квесту та учні, які найкраще вели зошити та щоденник про перебування в Замлинні, отримали нагороди.

Літня школа в Замлинні, як завжди, закінчилася цікавою екскурсією до Польщі. У цьому році її учасники могли відвідати Сандомєж, який пам’ятає часи Казимира Великого. Вони прогулялися Старим ринком, берегом Вісли, ярами Піщелє та Королеви Ядвіги, побачили ратушу, замок, кафедральний костел, Опатівську браму, Голкове вушко та дім Длугоша.

В останній день всі вирушили до села Уязд. Там на учасників школи чекав незвичайний замок Кшижтопор – давня резиденція Оссолінських. Учні позаглядали в усі його закутки, порівняли, як замок виглядав колись і сьогодні, взяли участь у квесті та зробили фото на згадку.

На завершення всі змогли поплавати Віслою на кораблі та побачити прекрасну панораму Старого місто. Після обіду на учнів чекало прощання з Польщею та повернення на Волинь.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*