У Євросоюзі Лукашенка оголосили персоною нон ґрата

18.08.2020 / Новини

Депутати Європарламенту вважають Олександра Лукашенка персоною нон ґрата в Євросоюзі і не визнають його переобраним президентом Білорусі.

Вони закликають якнайшвидше скласти список санкцій проти осіб, відповідальних за злочини. Спільна заява депутатів з’явилася 17 серпня на сайті Європейської народної партії, – інформує ТСН.

“Ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон ґрата в Європейському Союзі. Ми приєднуємося до білоруського народу в їх попиті на нові і вільні вибори під наглядом незалежних спостерігачів”, – йдеться в зверненні.

Лідери політичних груп Європарламенту також вітають рішення міністрів закордонних справ ЄС про чорний список з осіб, відповідальних за насильство та сфальсифіковані вибори. Вони закликають швидше ввести санкції, аби ці особи не змогли відвідувати ЄС, а їхні активи були заморожені.

Депутати Європарламенту також згадали про Росію:

“Ми закликаємо Російську Федерацію утримуватися від будь-яких втручань, прихованих чи відкритих дій у Білорусі після виборів, і закликаємо установи ЄС та держави-члени пильно протидіяти будь-яким російським діям з цього приводу”.

“Ми шкодуємо, що режим Лукашенка заборонив доступ до Білорусі двом членам Європарламенту, Петрасу Австревічусу та Роберту Бідрону, які їхали в приватному порядку до Мінська для підтримки людей у ​​Білорусі”, – додали в заяві.

Звернення підписали найбільші політичні групи Європарламенту: Європейської народної партії, соціал-демократів, Renew Europe, Greens/EFA та ECR.

Нагадаємо: 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За попередніми даними ЦВК Білорусі, за чинного главу держави Олександра Лукашенка, який незмінно керує країною з 1994 року, проголосували 80,23% виборців.

У країні проходять акції протесту. За інформацією МВС Білорусі, силовики затримали близько 3000 учасників протестів у різних частинах країни. Є багато поранених.

Україна також підтримує право на вибір у сусідній державі. Зокрема, на Театральному майдані Луцька зібралися лучани, які прийшли, аби підтримати білорусів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*