У Вишнівській ОТГ дискутували про роботу депутатів (ФОТО)

10.02.2018 / Новини

Вишнівська ОТГ організувала диспут-діалог “Хто такий депутат і як він має працювати?”, який провели Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя та Фонд Ігоря Гузя «Прибужжя».

Про це йдеться у Facebook-спільноті “Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя”.

Учасники спільно із спікерами заходу Валентиною Степюк та Борисом Карпусом проаналізували велику кількість хибних уявлень про роботу депутата місцевої ради: чи варто направляти депутатські запити і звернення у раду, до якої ти обраний, хто є владою у громаді.

Цікавими були дискусії з приводу того, який документ важливіший: програма соціально-економічного розвитку чи бюджет на рік і чи підпорядковується виконком місцевій раді.

Активну участь в обговоренні взяли перший заступник сільського голови – Галина Федончук, секретар ради – Тетяна Вегера, виконуючі обов’язки старост Юрій Вітрук, Олександр Зінчук, Василь Гнатюк, Андрій Ягодинець.

Спільно аналізували повноваження депутата місцевої ради, виявляли різницю між звітом голови про роботу виконавчих органів та звітом виконкому. А ще депутати дізнались, що мають право на виступ та можливість проголосувати в будь-якій місцевій раді на території України. І не просто дізнались, а детально проаналізували, як це реально зробити, ознайомившись із чинним законодавством. Будували алгоритми зв’язку з виборцями, обговорювали звітно-інформаційні повноваження, розглядали складові інформування виборців.

Дискусійними були обговорення: чи може депутат когось контролювати та чи потрібно платити депутату місцевої ради за окремо виконану роботу? Адже кожен хоче отримати якусь винагороду.

Тому були розчаровані, що згідно із ст. 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат не повинен приймати будь-яких гонорарів, подарунків, не отримувати винагород безпосередньо чи опосередковано за дії, пов’язані зі здійсненням ним депутатських повноважень.

Знайомились з кращими практиками успішної роботи депутатів інших місцевих рад. А під час анонімного письмового опитування з’ясувалось, що майже усі хочуть займатись проектною діяльністю, аби залучати додаткові кошти на розвиток своєї громади, проте досвіду у цьому не мають. Тому вирішили, що протягом березня будуть вчитись писати проекти.

Адже окрім бажання змінити життя своєї громади на краще, потрібно підвищувати свій професійний рівень, а навчання – це крок до ефективної роботи.

 

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*