У Володимирі-Волинському відкачують мул на очисних спорудах

12.08.2020 / Новини

На комплексі очисних споруд у Володимирі-Волинському почалась чистка мулових карт. Виграло тендер і наразі проводить роботи з відкачування мулу підприємство, яке має скандальну репутацію – «Сантехмонтаж».

Замовник робіт – Володимир-Волинське управління водопровідно-каналізаційного господарства, – пише БУГ.

Переможцем відкритих торгів на Прозорро стало ПП «Сантехмонтаж» із Нововолинська.

Згідно із сайтом публічних закупівель «Прозорро», вартість робіт становить 229 тисяч 480 гривень.

Першочергова пропозиція тендеру складала 250 тисяч. Однак «Сантехмонтаж» запропонувало найнижчу ціну, стало переможцем аукціону і наразі приступило до очищення мулових карт, яких є 4.

Директор УВКГ Сергій Луцюк зазначив, що мулові карти фактично приймають всі стоки міста, тут осідають тверді відходи, а тому карти потрібно час від часу чистити.

Довідково:

Мулова карта – сплановані огороджені ділянки землі для підсушування мулу (осадів) очисних споруд.

На останніх етапах очистки вод на очисних спорудах утворюється шар мулу. На мулових майданчиках опади обезвожуються природним шляхом або за допомогою дренажу. Після сушіння мулу на мулових майданчиках тверді опади необхідно збирати для повторного використання ділянок. Однак часто недотримання технології призводить до забруднення річок і озер. Підсушений мул можна використовувати як добриво. Для прискорення сушки мулових ділянок можна використовувати різне обладнання для сушки.

Наразі розмір карт – 60 метрів по довжині, 30 – по ширині і 2 – глибиною. Це більше 10 тисяч метрів мулу.

Загальний об’єм дефекту, який планується для очистки, – приблизно 10,5 тисяч тон.

Очистка мулових карт здійснюється за власні кошти УВКГ. Однак господарство планує їх повернути за рахунок реалізації видобутого мулу сільськогосподарським підприємствам.

«За показниками цей мул у 2 рази корисніший, ніж звичайний тваринний гній. Тому в перспективі плануємо реалізувати його фермерським господарствам для удобрювання полів, на яких вирощуватимуться технічні культури. Таким чином ми хочемо мінімізувати затрати, які підприємство понесло на очистку мулових карт», – зазначив Сергій Луцюк.

Усі роботи підрядник має завершити до кінця цього року.

До слова, фірма Коптюка славиться бракоробством при будівництві доріг й неодноразово була замішена у скандалах. Своє обурення якістю робіт згаданої фірми неодноразово висловлювали мешканці Іванич, Сокаля, Луцька, Нововолинська та інших населених пунктів.

Так, через халявну роботу «Сантехмонтажу» в Іваничах ціла вулиця кілька тижнів була без води, в Сокалі жителі були шоковані ремонтом дороги, часто-густо виникають схожі скандали і у Нововолинську, а в листопаді 2019-го фірма взагалі фігурувала в кримінальному провадженні.

Її звинувачували у використанні неякісних будівельних матеріалів, які були у вжитку, при прокладанні теплотрас на території військового містечка у Луцьку. Хоча в документації використані будівельні матеріали зазначались як нові.

Що ж, можливо, розчищати мул у ПП «Сантехмонтаж» вийде краще і без недоліків у роботі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*