У ЦВК пояснили причину низької явки українців на виборах

22.04.2019 / Новини

21 квітня відбувся другий тур президентських виборів в Україні, за результатами якого перемогу отримує Володимир Зеленський. Участь у голосуванні взяли лише близько 60% виборців, що може бути пов’язане з релігійними святами.

Згідно із даними ЦВК, явка українців на вибори склала 61,37% (без врахування закордонного виборчого округу – 62,09%), – пише канал 24.

Тобто у голосуванні взяли участь понад 17 мільйонів громадян. Загалом в Україні налічується 26 мільйонів 770 тисяч 419 осіб, що можуть голосувати. Найбільше голосів віддали жителі Львівщини (67,34%), Дніпропетровщини (65,89%) та Києва (65,85%). Найпасивнішим було Закарпаття – 46,38%.

Секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька в ефірі 1+1 таку низьку явку серед громадян пояснила тим, що 21 квітня православні християни відзначали Вербну неділю, а католики – Великдень.

Дехто вчора вже святкував Великдень, Вербна неділю, люди пішли до церкви, а після святкування вже хтось не дійшов до дільниць. Хоча ми фіксували дуже велику зацікавленість громадян. Адже за 8 днів майже 300 тисяч українців змінили місце голосування. І ця цифра більша, ніж у першому турі і ці всі люди прийшли проголосувати,– заявила Білецька.

Також збільшилась кількість українців, які приїхали голосувати з анексованого РФ Криму. Ще 70 тисяч виборців – мешкаці окупованих Луганської і Донецької областей, які віддали свій голос попри напружену ситуацію в регіоні.

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель додав, що задоволений показниками і ця явка навіть більша, ніж він сподівався. Адже чимало українців проголосували незважаючи на різні перешкоди. Проте найбільшою проблемою залишається те, що не всі виборці могли змінити місце голосування, а ті, хто живуть за кордоном, поїхати на дільницю у консульство.

“Є проблема на першій виборчій компанії, мільйони громадян не можуть проголосувати. Тобто ті громадяни, які мають проблеми з місцем реєстрації, мають штучні перешкоди – взяти довідку з місця роботи, прийти до Держреєстру, черга… Проблема друга: для людей, які проживають за кордоном фінансова. Адже приїхати з свого містечка, до міста, де є консульство – це можуть бути сотні кілометрів, це можуть бути сотні євро. Зараз це важливо узгодити на законодавчому рівні, щоб ми не втрачали виборців, які хочуть проголосувати, але не можуть цього зробити”, – наголосив Кошель.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*