У скільки українцям обійдеться лікування від грипу

17.12.2018 / Новини

В Україні стрімко збільшилася захворюваність на грип та перевищила епідемічний поріг в п’яти областях країни. Антигрипозна аптечка, за даними Держстатистики, подорожчала в порівнянні з минулим роком в середньому на 7,7%.

Про те, скільки коштують необхідні ліки від грипу та застуди в кінці 2018 року, пише “Сегодня”.

Читайте також: В Україні офіційно оголосили епідемію грипу та ГРВІ

Епідемічний поріг перевищено в Харківській області – на 23%, в Житомирській, Сумській та Київській – на 12%, в Донецькій – на 1,1%. Понад 67% хворих – діти до 17 років, через що в багатьох містах на карантин закриваються школи, від ускладнень грипу зафіксований один летальний випадок.

Антигрипозна аптечка, в порівнянні з минулим роком, подорожчала в середньому на 7,7%. Вітчизняні препарати зросли в ціні на 5-6%, а імпортні – на 11-12%.

Лікар-терапевт Едуард Михайлов радить, що в аптечку обов’язково повинен входити термометр, краще електронний, він безпечніший, хоча і на порядок дорожче (від 350 грн) і 5 видів безрецептурних препаратів. У них не увійшли антибіотики, які повинен призначити тільки лікар.

Перший вид препаратів – це імуномодулюючі, які стимулюють вироблення організмом противірусного білка інтерферону. Це можуть бути ліки на основі інозину, арбідолу, амізону, аміксину. Приймати їх треба не чекаючи захворювання. Другий вид – від кашлю і першіння в горлі: таблетки, пастилки для розсмоктування з антисептиком, спреї, трав’яні збори для полоскання. Третій вид – судинозвужувальні препарати від нежиті, трав’яні або сольові краплі. Від температури – жарознижуючі на основі парацетамолу та ібупрофену.

Але приймати їх потрібно тільки тоді, коли температура тіла хворого вище 38° або йому погано – з’явилися судоми, головний біль. П’ятий вид ліків – зігріваючі: гірчичники, ефірні масла (евкаліптове, ялицеве), якими можна розтирати грудну клітку і спину при хворобі. Рекомендують лікарі і змащувати слизову носа оксоліновою маззю, хоча багато фахівців вважають її користь недоведеною.

Але щоб аптечка не знадобилася, терапевти в один голос радять готуватися до епідсезону заздалегідь. Варто це почати ще в середині жовтня, поки немає ажіотажу на ліки. Також, за словами Михайлова, в жовтні, якщо є можливість, треба зробити щеплення від грипу (зараз – 350-400 грн).

“Не пізно це зробити і зараз, але 2-3 тижні після щеплення варто поменше бувати на вулиці, в транспорті і треба тепліше одягатися”, – радить лікар.

Припустимо, термометр в будинку є, ми вже щеплені або вирішили заощадити на ньому. Підрахуємо, скільки коштуватиме комплект аптечки “Антигрип” на одного дорослого. Промоніторивши ціни в аптеках Києва, ми з’ясували, що імуномодулятори обійдуться в 150-400 грн за курс. Найдешевші вітчизняні таблетки від першіння і кашлю коштують від 10 грн за 10 шт., імпортні на основі натуральних препаратів (наприклад, ісландський мох) – від 110 грн за 30 шт., спрей для горла – 28-100 грн за флакончик 20-30 мл.

Трав’яні збори – 8-12 грн за коробочку. “Пробити” ніздрі обійдеться в 16 грн за українські краплі і в 90 грн за імпортний спрей. З жарознижуючих найдешевшою виявилася ацетилсаліцилова кислота – 5 грн за 20 таблеток, подорожче – ліки на основі ібупрофену – від 18 грн за 20 таблеток. Евкаліптова олія коштує 25-56 грн за флакончик об’ємом 20 мл.

Нарешті, десяток гірчичників – 6-9 грн, оксолінова мазь – 8-10 грн. Разом: мінімальний набір з препаратів українського виробництва проти грипу і ГРВІ обійдеться в 260-880 грн. Рік тому було на 20-70 грн дешевше.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*