У Шацькому районі створюватимуть нову українську школу

28.09.2016 / Новини

У Шацьку від­бу­лася традиційна конференція педагогічних працівників району.

Про це пише Шацький край.

Начальник відділу освіти і молоді Шацької райдержадміністрації Анатолій Пех наголосив на тому, що районі триває процес оптимізації мережі навчальних закладів та закладається фундамент для створення опорних шкіл – з кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, навчальними комп’ютерними комплексами, мультимедійним обладнанням.

«Мета одна: наповнити класи, наповнити опорні школи і створити конкурентне навчальне середовище. Не може бути конкуренції в класі, де два, три або навіть сім учнів», – наголосив Анатолій Пех.

Голова Шацької районної ради Сергій Карпук згадав і про непопулярну,але необхідну оптимізацію:

“Вже з 1 січня відбудуться зміни в фінансуванні наших шкіл, бо на навчальні заклади об’єднаної громади і ті, які в неї не ввійшли, кошти надходитимуть окремо, і левову частку грошей отримають саме перші. Також з но­вого року з бюджету об’єднаної громади будуть фінансуватися Шацька дитячо-юнацька спортивна школа та будинок дитячої і юнацької творчості”.

Методист відділу освіти та молоді Ірина Бондар відзначила, що змін в освіті дійсно дуже багато – і не лише у шкільній програмі, а й у роботі вчителя. Цього року нелегко буде всім, бо слід не лише опанувати все нове, а й внести деякі корективи. Батьки першачків тішаться, що вчитель не виправлятиме помилки в зошитах дітей червоною ручкою.

“В дійсності ж червону ручку не рекомендується вико­ристовувати лише в адапта­цій­ний період – час, коли вчитель, по суті, водить рукою першокласника, аби разом написати літеру. Щодо іншого нововведення, коли першокласник має писати в зошиті простим олівцем, то його теж непросто дотримуватися. Адже діти в дитсадках протягом цілого року вчилися писати саме ручкою. Простим олівцем можуть писати хіба ті, що не відвідували дошкільний заклад”, – поінформувала присутніх Ірина Бондар.

Про те, які кроки робить про­фс­пілка задля вирішення проб­лем педагогів і достойної оп­лати їхньої нелегкої праці, роз­повіла Катерина Редько, голова профспілки педагогічних пра­ців­ників Шацького району.

А проб­лем вистачає. Це і працев­лаштування у зв’язку з оптимі­за­цією, і скорочення, і невисока заробітна плата. Щодо ос­тан­ньої, то з вимогою переглянути розмір оплати праці освітян пред­ставники профспілок про­вели влітку у м. Київ поперед­жувальну акцію протесту. Пре­м’єр-міністр України Володимир Гройсман мав розмову з ліде­рами профспілок і пообіцяв дос­лухатися до побажань педа­го­гів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*