У Шацьку працюють над залученням іноземних інвестицій

04.12.2016 / Новини

Враховуючи специфіку Шацького району, основними питаннями, які потребують вирішення, є організація зеленого туризму та надання статусу курортної території, поліпшення екологічної ситуації, створення сприятливих умов для залучення інвестицій, відкриття автопереходу Адамчуки-Збереже, будівництво доріг з твердим покриттям, зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Про це під час звіту за рік роботи розповів голова Шацької районної ради Сергій Карпук в інтерв’ю виданню “Шацький край”.

З метою розвитку рекреаційно-курортної сфери в районі одним з основних напрямків є надання Шацькому району статусу курорту державного значення; залучення міжнародних експертів для комплексного вивчення та розробки загальної стратегії розвитку, проектування розміщення інфраструктурних елементів.

Координаційною радою з питань місцевого самоврядування при голові Шацької районної ради 27 січня 2016 року було погоджено формування загального плану розвитку району. Ще навесні поточного року при зустрічі з народними депутатами мною підняте питання надання району статусу курорту державного значення. Рішенням сесії обласної ради від 10.03.2016 №3/20 в план заходів з реалізації Стратегії розвитку Волинської області включено питання про оголошення до 2020 року рекреаційної зони Шацьких озер курортом державного значення.

Для вирішення екологічних проблем у Шацькому районі необхідні такі кроки: будівництво каналізаційно-очисних систем, будівництво нового полігону твердих побутових відходів, роздільний збір сміття, зберігання та переробка сміття, встановлення жорсткої відповідальності за нанесення шкоди навколишньому середовищу із застосуванням штрафних санкцій.

Основним у вирішенні цього питання є залучення коштів та наявність законодавчої бази щодо встановлення та застосування штрафних санкцій.

Окрім розвитку зеленого туризму, актуальним питанням є залучення інвестицій для розвитку аграрного сектору. На сьогодні в районі відсутні потужні сільгоспвиробники, лише мізерна частина земель обробляється для ведення сільського господарства.

Тому постає питання укладення договорів оренди сільськогосподарських земель для збільшення надходжень в місцеві бюджети. Згідно з дорученням Головного управління Держгеокадастру у Волинській області максимальний термін оренди становить 7 років, що є невигідним для вирощування ягід та фруктів, оскільки потрібно більше часу для окупності даного бізнесу. Вирішення цієї проблеми є актуальним для Шацького району, в зв’язку з низькою родючістю ґрунтів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*