У Шацьку облаштували вертепну скриню (фото)

06.01.2017 / Новини

Напередодні одного з найвеличніших християнських свят – Різдва Христового – в районному центрі встановили різдвяну шопку.

Ініціатором встановлення вертепу стала Шацька селищна рада, з її бюджету і було профінансовано виготовлення різдвяної композиції, – пише “Район.Шацьк”.

Фігури Святого Сімейства вирізали з фанери працівники Шацького комунального підприємства “Будинкоуправління”, зріз будиночка (печери) створили фахівці ДП “Шацьке учбово-дослідне лісове господарство”. А найбільш тонку і відповідальну роботу – розмальовування біблійних персонажів – виконала керівник гуртка Шацького будинку дитячої і юнацької творчості Ірина Вензловська.

Сьогодні шопка радує шачан, додаючи їм гарного святкового настрою, налаштовуючи їх на духовне. Особливо величною вона є в вечірню пору – в світлі ліхтарика та електричних гірлянд.

Нагадаємо, що шопка – це вертепна скриня, що зображає віфлеємську стайню в ніч Різдва Христового. За легендою, традицію встановлювати різдвяні шопки започаткував святий Франциск Ассізький. Першу шопку він підготував із благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії 1223 року, щоби перенести акцент у святкуванні Різдва Христового зі світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу. Вже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах. З Італії традицію перенесли на всю Європу, згодом – у країни Північної Америки. В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях, де традиції їх встановлення успадкувалися від Польщі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*