У Шацькому районі реалізовуватимуть проект щодо каналізування населених пунктів навколо озера Світязь

18.05.2017 / Новини

У Львові відбувся тренінг з написання повної фор­ми аплікаційних заявок по інфраструктурних проектах, які реа­лізовуються в рамках програми «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020». Проводили тренінг представники Спільного технічного сек­ретаріату.

Про це пише видання “Шацький край”.

У цьому заході взяли участь представники Волинської облдерж­адміністрації, а також Шацького району.

Як розповідає про поїздку Віктор Плейтух, проект стосується ка­на­лізування населених пунктів навколо озера Світязь (сіл Сві­тязь та Пульмо, смт Шацьк, підключення сіл Гаївка та Мельники до очисних споруд в Шацьку). Концепція цього проекту була роз­роблена ще у 2012 році, а в 2016 році була подана заявка до про­грами «Польща-Білорусь-Україна».

– Проект належить до так званих великих інфраструктурних проектів, і в рамках програми «Польща-Білорусь-Україна» він іде поза конкурсом, – каже посадовець. – Бюджет проекту ста­новить понад 6 мільйонів євро. Його подання на участь у про­грамі та реалізацію узгодили з обласною державною адмі­ніс­тра­цією. Хоч він був написаний та поданий як резервний по Волинській обла­сті, але у зв’язку з деякими змінами та завдяки підтримці обласної державної адміністрації він з резервного став основ­ним. Проект відповідає усім критеріям та вимогам Євросоюзу (це екологічні питання, вирішення питань місцевих мешканців).

“Проект буде затверджувати Єврокомісія, та ми впевнені на 99%, що проект буде затверджений. Сьогодні розпочинаємо роботу з написання повної аплікаційної форми, де буде конкретна інфор­мація з цифрами, бюджетом. Для реалізації проекту ми подали за­пити в міністерство екології та природних ресурсів України на фінансування проектної документації, є домовленості з сіль­сь­кими радами, на території яких буде реалізовуватися проект, про співфінансування, та з проектантами. Ми вже маємо деякі на­пра­цювання по документації ще з 2007 року (по Світязі), з приєднання сіл Гаївка та Мельники до очисних споруд в смт Шацьк. Потрібно включити ще нові квартали селища, які прилягають ближче до озер. Маємо хороші шанси на те, аби цей проект був реалізований в Шацькому районі”, – додав він.

Програма «Польща-Білорусь-Україна» розрахована на 2014-2020 роки, тому реалізація проекту відбуватиметься у 2018-2020 роках.

“Це дуже великий об’єм робіт, але його реалізація дуже потрібна Шацькому району. Наші запити по фінансуванню будуть розглянуті та включені в проект Постанови Кабінету Міністрів. Упустити такий проект ми не маємо права, тим більше, що є розуміння з боку вищих щаблів влади та Спільного технічного сек­ретаріату”, – зазначив Віктор Плейтух.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*