У Шацькому районі запроваджують роздільний збір сміття

20.03.2016 / Новини

Жителі Шацького району тепер викидатимуть ПЕТ-пляшки в окремий контейнер.

Так, у Шацьку вже встановили декілька сміттєвих контейнерів для збору ПЕТ-пляшок, які передають на вторинну переробку. Про це повідомили у прес-службі Волинського УКРОПу.

Згідно зі статистикою, кожен житель продукує 200-300 кілограмів твердих побутових відходів за рік. У Європі вже давно запровадили роздільний збір сміття. В Україні такі речі – це фактично поодинокі випадки.

Із вивозом сміття у багатьох населених пунктах Волині не все гладко. Особливо це стосується маленьких містечок та сіл, де практично в кращому випадку лише раз на рік проводиться організований збір непотребу із садиб. Під час літнього сезону поблизу Шацьких озер відпочивають понад 120 тисяч осіб, тому полігон твердих побутових відходів заповнюється дуже швидко. Найбільше місця займає пластикова тара, яка сьогодні активно використовується у виробництві. Період її розпаду – 200 років. Тому дуже важливо знайти можливість для забезпечення переробки пластику. А найголовніше – привчити населення до того, аби ПЕТ-пляшки збиралися окремо від іншого непотребу. Тому у Шацькому районі вже розпочали роботу у цьому напрямку:

«Одне з важливих завдань Шацької селищної ради – санітарна очистка території, – розповідає Шацький селищний голова Сергій Віннічук. – Ми плануємо запровадити роздільний збір сміття у всіх населених пунктах. Перші кроки до цього зроблено. В декількох точках Шацька розміщено сміттєві контейнери для збору ПЕТ-пляшок, які передають на вторинну переробку. Також ми працюємо в напрямку розширення полігону твердих побутових відходів, оскільки нині діючий уже переповнений. Шацька селищна рада з допомогою Шацької райради звернулася з клопотанням до обласної ради по питанню співфінансування робіт по реконструкції ділянки складування діючого полігону. Сподіваємося на позитивне рішення».

Зі слів голови Шацької районної ради Сергія Карпука, сьогодні полігон твердих побутових відходів у районі тільки один. Це створює ряд труднощів з утилізацією сміття, особливо у літній період, коли розпочинається сезон відпочинку.

«Шацька районна рада підтримала селищну раду у зверненні до облради з проханням знайти можливість виділити кошти на реконструкцію ділянки складування полігону твердих побутових відходів у Шацьку, – говорить Сергій Карпук. Актуалізована кошторисна вартість даного виду робіт становить 524 тисячі гривень. Ми запропонували, аби 50 відсотків коштів сплатила селищна рада, а 50 відсотків – обласний бюджет. Також просимо кошти на проект будівництва ІІ черги полігону».

Нещодавно Шацька райрада налагодила партнерські стосунки з Польщею, зокрема, з містом Влодава.

«Наразі ми вивчаємо питання можливості написання грантових проектів в рамках транскордонного співробітництва, які стосувалися б теми роздільного збору сміття, перспективи будівництва міні-сміттєпереробного заводу у Шацькому районі», – зазначив Сергій Карпук.

Довідково. Повністю укомплектована лінія для переробки пластикових пляшок і вторсировини з пластмаси буде коштувати близько 130 тисяч доларів. Продуктивність комплексу – приблизно 1 тонна вторсировини в годину. Лінія споживає 73 кВт електроенергії на годину. В результаті виходить приблизно 80% готової продукції. Працювати на автоматизованій лінії повинні вісім осіб. І те, зайняті вони будуть, лише сортуванням сировини. Зарплата одного робітника складе приблизно 700 доларів у місяць. Вартість виробленого сировини приблизно 100 доларів за тонну.

Джерело

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*