У Шацькому районі стартували Європейські дні добросусідства (ФОТО)

12.08.2017 / Новини

Понтонний міст, прокладений через річку Західний Буг, вже увосьме поєднав волинське село Адамчуки та польське Збереже.

Європейські дні добросусідства між двома країнами стартували учора, 11-го серпня, – пише Волинська правда.

Урочистості з нагоди відкриття понтонного мосту та тимчасового прикордонного переходу між Україною та Польщею – довгоочікувана річ для волинян. Адже вони протягом 5 днів мають можливість безперешкодно здолати кордон за спрощеною схемою. Тож ще задовго до відкриття мосту офіційними делегаціями на обох берегах Західного Бугу зібралося чимало людей. Символічну стрічку ж майже опівдні перерізали керівники області, Шацького району та Влодавського повіту.

Чимало поляків переїжджали на український бік Західного Бугу велосипедами, везучи на них дітей. Такі туристи пояснюють, що мають у цьому певний спортивний інтерес і не могли пропустити нагоду побачити Волинь та скупатися у озері Світязь.

До слова, на волинській стороні Західного Бугу для польських гостей влаштували ярмарок. Тут навіть усі ціни – в злотих. Тож комусь – дні добросусідства, а комусь – доброторгівлі. Тим не менше, минулоріч у рамках Європейських днів добросусідства через тимчасовий пункт пропуску «Адамчуки-Збереже» кордон перетнули 50 тисяч осіб.

Опісля ж урочистостей українська група з Волині та делегація з 25 осіб з Польщі взяли участь у VIII Міжнародній конференції «Наше Полісся, наш Буг», яка відбулася на базі відпочинку «Гарт» у селі Світязь. Зауважимо, що зазвичай конференцію організовували у Влодаві.

Конференцію ж, насамперед, присвятили обговоренню проекту створення міжнародного автомобільного пункту пропуску «Адамчуки–Збереже» з метою транспортної доступності регіону, сприяння вільному переміщенню людей та товарів через кордон, а також активізації туристичної галузі. Орієнтовна вартість проекту – 28 мільйонів гривень. Реалізовувати ж його мають намір у рамках програми прикордонного співробітництва «Польща–Білорусь–Україна 2014-2020» Європейського інструменту сусідства за фінансовою схемою, яка передбачає 90% коштів гранту ЄС та 10% власного внеску (з державного та обласного бюджетів).

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Степанцов розповів польським представникам про те, що Волинь наразі здійснює конкретні кроки для розбудови інфраструктури поблизу майбутнього автомобільного пункту пропуску. Зокрема, вже цьогоріч здійснюватимуть будівництво дороги Старовойтове–Адамчуки, яка з’єднає діючий пункт пропуску «Ягодин» та Адамчуки. До того ж, в області розпочали проектування та тендерні процедури щодо реконструкція набережної озера Світязь.

    

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*