У Шацькому районі “спалахнув” конфлікт між громадою і підприємцем (фото)

27.09.2016 / Новини

У селі Вілиця Шацького району виник конфлікт між громадою і підприємцем з Шацька Віктором Дударчуком.

Попри незгоду селян, підприємець розпочинає в селі свій бізнес з виготовлення деревного вугілля. Люди в паніці, кажуть, це вугілля – страшніше атома, пише Волинська служба новин.

Більше того, порушені санітарні норми, згідно з якими таке виробництво може розміщуватися не менше, ніж за кілометр до найближчого житла. У Вілиці ж його встановили – за 460 метрів.

Як розповів депутат Шацької районної ради Петро Цвид, на сесії Шацької сільради 17 травня цього року, громадянину Вікторові Дударчуку виділили земельну ділянку площею 0,5 гектара для ведення особистого сільського господарства. Себто для розведення худоби, городництва тощо.  Щоправда, уже на сесії Дударчук повідомив, що в подальшому він планує використовувати цю землю для виробництва деревного вугілля. Однак запевнив: лише після отримання усіх дозволів і згоди самих селян.

Селяни, звісно, одноголосно були проти такого виробництва під вікнами своїх осель. Тож, вони скликали збори, куди власне запросили і представників влади: голову Шацької селищної ради Сергія Віннічука та Сергія Карпука – голову Шацької районної ради. Присутній був і підприємець Дударчук.

На зборах Карпук заспокоїв громаду, мотивував, що для прийняття рішення про зміну цільового призначення ділянки, головною є їхня думка. Пообіцяв, що ні районна, ні селищна рада не будуть приймати рішення без їхньої на те згоди. Мовляв, земля їхня, їм і вирішувати.

«Селяни сказали своє категоричне проти, так як ділянка знаходиться в межах 460 метрів до першого житлового будинку і рівно метр від селянських городів, поряд пасовище та річка Прип’ять. В даний час це місце, куди в перспективі може розширюватися та добудовуватися село. Однак, на нашому невеличкому селі можна буде знову поставити хрест. Чому знову, тому що в 1942 році воно було повністю спалене фашистами, тоді загинули 96 ні в чому не винних людей. Хто ж тепер захоче будуватися поруч такого небезпечного сусіда?» – бідкається Петро Цвид.

Селяни вкрай обурені таким станом речей, мовляв, під загрозою не лише їхнє здоров’я, а й здоров’я їхніх дітей.

Однак відмова громади підприємця не зупинила, тож уже 22 вересня, пізно ввечері, він завіз і встановив 4 металеві бочки для виробництва деревного вугілля. Звістка за 15 хвилин облетіла все село, і селяни заблокували підйомний кран та вимагали негайно вивезти бочки. Приїхав і Карпук, пообіцяв вирішити ситуацію і знайти якусь іншу ділянку для цієї справи. Лише о першій ночі селяни розійшлися.

«Ми категорично проти такого виробництва під вікнами наших домівок, тому що це, м’яко кажучи, негативно вплине на наше і так неміцне здоров’я. Наші діти змушені будуть дихати оксидом сірки щодня. Як ви думаєте, яке буде у них здоров’я? Більше того, ми взнавали, навіть пасовища стануть непридатними для випасання корів, позаяк наше молоко ніхто не захоче купувати. Та й взагалі, ми не зможемо робити елементарних речей, навіть білизну не можна буде вивісити, бо ж вона вся буде у кіптяві. Цей небезпечний дим спричиняє серцево-судинні захворювання, рак та алергію. Нас просто хочуть отруїти», – розповідає жителька села Вілиця Марія Сіжук.

Віктор Пех – мешканець Вілиць і депутат Шацької райради, розповідає, що у нього троє маленьких дітей, і він сам категорично проти такого такої діяльності в межах села.

«В нас в селі є маленький хлопчик, хворий раком, в нього пухлина в легенях, як ви думаєте, як йому буде дихати таким повітрям? Якщо коротко охарактеризувати це несанкціоноване виробництво – це просто отрута не лише для жителів нашого села, а й ще для трьох навколишніх. Поруч є річка Прип’ять, де купаються діти, худоба п’є воду, Весь осад від цього виробництва буде її забруднювати. І все заради чого? Заради того, що хтось наб’є собі кишені», – бідкається Петро Пех.

Мешканка Вілиць Ірина Сіжук каже, що простим селянам виписати для себе ліс практично неможливо, а підприємець Дударчук має до нього вільний доступ, ще й переробляє.

«Як це зрозуміти і хто це «кришує»? Від Шацького національного парку лишилися практично одні пеньки. На що дивиться наш головний лісівник Володимир Захарко? А підприємець відкрито заявив, що його не цікавить думка людей», – розповідає жінка.

Тож, вже найближчим часом діяльність з виготовлення деревного вугілля має запуститися на повну потужність. Влада, зі свого боку, селян вислуховує, заспокоює, і, разом з тим, просто бездіє. Мовляв, виробництво ще не розпочалося, то й немає чого втручатися.

До слова, як розповідає Петро Цвид, виготовлення деревного вугілля – дуже прибуткова справа, адже його експортують за чималі гроші, застосовують у виробництві кристалічного кремнію, сірковуглецю, чорних і кольорових металів, активованого вугілля. Використовують також як побутове паливо, бо ж питоме його згоряння дуже високе.

Однак існує альтернатива «допотопним» дідівським бочкам – сучасні вдосконалені екологізовані технології. Новітнє устаткування не лише береже довкілля, а й забезпечує значно вищу продуктивність. Проте, воно, звісно, дуже дороге, позаяк в даній ситуації вирішили зекономити – головним чином на здоров’ї людей.

Ірина БУРА

1 Коментар У Шацькому районі “спалахнув” конфлікт між громадою і підприємцем (фото)

  1. Підприємець буде добре набивати собі кишені. Громада буде надіятись на податки, а даремно . Отримуватиме копійки. А скільки лісу ще загблять. Про майбутнє ніхто не думає. Головне зараз увірвати якомога більше. Людей ніхто не пошкодує. Бідні люди як ще вони і так виживають

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*