У Шацькому районі руйнується унікальний архітектурний комплекс (ФОТО)

16.06.2017 / Новини

У Шацькому районі, в селі Піща, зберігся архітектурний комплекс кінця 19 століття, колись один з найзаможніших маєтків на Волині. Подейкують, що на його території захований скарб. Та замість стати туристичною візиткою краю, він поступово руйнується від занедбаності й кліматично-часових чинників.

Мова йде про маєток Гутовських, що складається з чотирьох будівель, а саме: житлового будинка-садиби, млина, конюшні, каплиці. Всі споруди цегляні і збудовані в одному стилі. Виразний ступінчастий силует бокових фасадів, як і своєрідна пластика вкриваючого їх декору, являється стилізованим відображенням мотивів готичних будівель, характерних для романтичного напрямку архітектури  модерну.

У Радянський час ці споруди стали частиною колгоспної забудови. В 1960-х роках  були зроблені невеличкі добудови. В цей час будівлі ще використовувались, що сприяло їх збереженню і підтримці в належному стані.

В 1986 році Науково-дослідний інститут теорії, історії і перспективних проблем радянської архітектури в м. Києві описав і класифікував  вищевказані пам’ятки.

З набуттям Україною незалежності і до сьогодні ці будівлі стоять пусткою і суттєво руйнуються. Решта колишньої  колгоспної  забудови вже розпайована і доглядається новими власниками. Споруди отримали статус пам’яток архітектури і були забуті.

Згадуються будівлі тільки в чергових статисничних таблицях чиновників районного і обласного рівнів. І хоч в районі існує посада охоронця пам’яток історії  – вберегти від самовільної добудови не вдалося навіть Шацьку церкву – пам’ятку архітектури 19 століття, до якої кілька років тому , до головного фасаду, добудували тамбур з піноблоків.

Церква знаходиться поруч з відділом кількури і охорони памяток і це не побачили, що вже говорити за будівлі в Піщі до яких цілих 15 км. В числі негативних прикладів руйнації історичних будівель в Шацьку  варто згадати і приміщення старої школи – памятку архітектури початку 20 століття, на яку нещодавно було прийнято рішення знести. Після чергового скандалу рішення все ж  анулювали, а на двері напівзруqнованого приміщення гордо прикріпили табличку – “Музей громади Шацького району”.

IMG_0886

Всі пам’ятки архітектури в Шацькому районі в аварійному стані. Лише церкви врятовані місцевими громадами (прихожанами) і настоятелями. У храмів є фінансування і господар, вони постійно знаходяться в експлуатації.

Йде мова про приваблення в район туристів, а єдиний вцілілий історично-архітектурний комплекс зберегти нікому. Необхідно нагально приймати міри, адже пам’ятки руйнуються просто на очах.

Автор Сергій Демедюк.

Дах та крокви маєтку обгорілі та подірявлені, стіни пошкодженні. Кажуть, що дехто так шукав можливий скарб на його території.

IMG_0857 IMG_0859

Ділянка довкола заросла чагарниками.

IMG_0850IMG_0865 IMG_0885IMG_0867 IMG_0871

Поблизу розташований обеліск, ще одне історично-архітектурне надбання краю.

IMG_0880

Наскільки відрізняється стан будівель поряд: одна з них приватизована, інша далі перетворюється в руїни.

IMG_0884

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*